August 5, 2012

Allah knows the best !

so learning is one way of doing ibadah. kan? so it has been 2 months, me.. as a medic student.. yeah probably, ble sye pegi mane2.. ade org akan tanye.. amik kos ape??

before i start saying anything mereka akan kate.. "medic lah tu.. "..

 so my point here is, not because of the medic but what is our main objective of learning.. dan orang akan tanya, betul ke ni nak amek medic neh.. nanti duduk dalam hospital je.. xde life langsung.. dah la blaja susah, keje pun susah, dan ade gak la yang xmemberikan kata2 semangat langsung..
tapi bukankah Allah yang menetapkan yang terbaik buat hamba-hambanya.. frankly, i'm a bit shocked and also speechless ble my name is in the list.
having our orientation at Pulau Pangkor :)

alhamdulillah!i've been approved to be one of the medical students, after dealing with the interview, MCAT test, and of course, my CGPA.. i'm not hoping for anything at first, while waiting for the results, i made my solat dhuha, and i told my friend, if this is our last met, don't forget me, and... i can't think anything, but the heart was beating continously... and my sympathetic nerve keep on working without giving chances for the parasympathetic to take place.. wow! sangat dahsyat kan menanti keputusannye.. and everything went in and out from my mind on that time. tefikir tentang mama, baba dan everyone around me yang put high hopes on me.. and suddenly, i got a call from my friend teeling me that i'm in the list of 14 people who are accepted... tangisan dan kegembiraan bercampur baur,, tengok rakan2 yang xdapat lagi menambahkan kesyahduan.. my best friend.. kami yang sama2 susah bersama, study sama2.. bersusah sama2.. akhirnya berpisah.. sedeh sangat2 sebenarnya.. tapi Allah knows the best.. that is what i'm telling myself till now.. Allah ya Allah.. biarpun banyak dosaku padamu, banyak khilafku, banyak perkara yang melalaikan telah ku lakukan, namun Kau masih jua memaqbulkan doaku.. Subhanallah.. Ya Allah moga ini menjadi titik permulaan ku dan Kau berkatilah kehidupanku kini dan pada masa depan. amin ya Rabb!

June 28, 2012

a-doctor-to-be

i'm heading to Royal College of Medicine, Perak for Bachelor in Medicine and Bachelor in Surgery.. Alhamdulillah !!!

April 16, 2012

i'm talking about India

what is India is all about? semua orang fikir India je.. Hindustan, pelakon pelakonnye... shah rukh khan , aishwarya rai, mukhrejee, amitabh bachan.. ha dan seumpanya lah.. tapi lupakah kita? India adalah antara negara yang termiskin kat dunia. ha..sorry la kalau silap. ha kalau nak tau jugak, pelakon pelakon hindustan ni kebanyakannya bukan tinggal kat negara dorang sendiri.. semuanya dok melata kat negara orang. maknenye dorang dok negara omputeh la kebanyakannye.. sebab apa?tanya la diorang.. ha motif saya menulis di sini ialah keadaan di india.. ha sepatutnya jika industri perfileman di negara mereka maju, mereka patut sumbangkan pada negara sendiri.. artis itu sendiri. tak kesian ke tengok masyarakatnye yang dok kat tepi jalan, dengan negaranya yang kotor.. this is the real life of the citizens.. ini diceritakan oleh kawan ayah saya. yup. dalam ceritanya woo kita sendiri pun ta sanggup nak pergi.. *oppps ni pasal negara india bukan masyarakat India di negara kita. ok back to the story, emm tengoklah majlis anugerah diorang?

International Indian Film Academy Awards

rumah termahal di dunia di negara yang termiskin di dunia.
ada buat kat negara sendiri? tak kan???? ha.. sumenye buat kat negara lain.. kaya kot.. kat london, canada.. wooo sah2 banyak gne fulus an... hoho hebat ah. kalau dorang kasi je duet tu kat negara sendiri, buat dewan besar sendiri, kan lagi bagus. berlakon pun selalu kat negara orang. mmg kayalah. ha ingat lagi x rumah termahal di dunia yang sedang didirikan oleh Mukesh Ambani dan Nita Ambani di Mumbai, India yang bernilai RM 6.6 billion. ha.. kasi makan penduduk india pun lagi bagus. xpun bina kawasan perumahan xpun flat free kat orang india. hoho xsalah diorang pun kan.. duet sendiri suka hati la. tapi sepatutnya usahawan beginilah yang diperlukan oleh negara. usahawan konkrit dan besi (kalau xsilap).. wah ana turut bangga la. tahniah! hehe kalau tengok filem tamil an. ke hindi... mereka ada menceritakan mengenai betapa diorang bleh amik duet2 dari orang kerajaan ngan orang kaye pastu pas2 kat rakyat negara tu.ha tu macam angan2 diorang la bagi ana nak menunjukkan betapa miskinnya rakyat negara tu

April 9, 2012

TIPS FOR MATHS

while answering mathematics question, then u feel blank a while. few things u need to do:

1. skip to another question.
2. finish already, refer back to the question that u left before.
2. draws anything u understand from the question.
3. be creative.
4. cool and relax
5. look at the question many times
6. think and think
7. be creative again.
8. u'll get the answers

insyaAllah.

MATHS is the way to be creative :)))))

little bit from me :)


Cinta bernikah atau nikah bercinta?

maka jawapnnya nikah bercinta

jika bercinta,, tidak semestinya bernikah tapi kalau bernikah, insyaAllah bercinta :)))))

March 28, 2012

true confession during class in KMKN :D -part 1

yeppppyyy.. dah habis final dan dah kembali ke rumah setelah dua bulan tak balik.. so no big change. still the same.. the arrangement and the works i need to do..ahha housework la... oke, now when we talk about final.thats mean i'd already ended my study at Kolej MARA Kuala Nerang... lots of thanks to my lecturers, Bio, Chem, Maths, Agama, ICT, SCT, PJ and BI...

hehe bile cakap pasal Chemistry je.. sume budak2 sains akan kecut perut,,,alamak sume dah study ke bab ni.. cikgu Shahirah masuk x hari ni,,, weh arini belajar tajuk ape??? ade homework x??....inila yang selalu membelenggu kiteorang..ntahla kenapa.. kami semua gerun..hehe cikgu kalau bace jangan marah lak.. actually kami memang minat Chem.. suke sangat cikgu ajar..ha, kalau ade sape2 yang belajar dengan Cikgu Shahirah..kompem paham punyerr...cikgu ajar details dan walaupun garang,, tapi ilmu yang diberi tu xdapat la kami nak bayar.. heheh

pasal saye waktu kelas Chem.. frankly, you can feel the butterflies in my stomach especially during tutor clas.hahaha kalau cikgu tanye.. ha berterabur jawapan xpun terkaku xleh jawab.. kadang2 bukan xtau tapi sebab butterflies is flying in my stomach..dan sangat laju menyebabkan saye kaku dan terdiam...hohoho maaf cikgu beribu maaf... saye suke sangat Chem.. seriesly xtipu... pernah jugak terfikir nak amik pure Chem.. tapi hehe xde dalam course unikl... :D

hi.. yeppy.. this is my classmates T02
oke2..xpe2... so berbalik lagi waktu kelas tutor chem... one of my classmate will say.. "semua da ready ke.. dah siap semua perang, senjata,, kita nak pi berperang ni.."ahhaha bayangkan... nak masuk class tutor chem kami semua bersedia cam nak pi perang, sume study before masuk kelas.. ha sume dok rapat2.. kalau de sorang xleh jawab... yang dok dekat2 akan cover kan..ahaha pengalaman yang amat manis :D hi2 sorry lagi sekali cikgu..ha, saje nak menunjukkan kesungguhan kiteorang nak memenangi hati cikgu.. *wlpun jarang berjaya



so the brown tudung is teacher Husaini..hehe this is during lab
so now, time Bio plak.. haha hari2 kena perli...hehe then me,,, ske menggunakan ayat2 yang salah time jawab..klaka gle.. contohnye.. "organism ini xkan dimusnahkan.." weh, xsgke bleh sebut ayat ni.. satu klas gelak..haha sepatutnya organism ini xkan kena effect ke ape ke..kirenye kena lebih scientific la..ahha lawak la.. tapi thanks a lotssss teacher Husaini.. teacher ajar ape.. senang je nak faham.. walaupun saye pernah tdo tyme kelas.hehe ngantuk bukan boring :D
tak taula kenape i'm totally hyper up during tutor Bio.. haha tutor siap kot..dengan essay2 nye skali. rajin la plak..kiki anyway tyme lecture bio.. rase gembira..xtau kenape.hahaha so to teacher Husaini,,,, we SPT students really adore you and we beg for your "keberkatan ilmu" to us..



what's about cinema?

Bismillahhirrohmanirrahim...

ha assalamualaikum kawan2..ahhahaha sebelum bace tengok ceramah ustaz Azhar Idrus dulu...

video


semua orang suke pergi tengok wayang kan.. betul x? especially remaja..btol x?

ha dulu ana pun teringin nak pi sangat2.. haha tapi sampai sekarang tak pernah masuk pun panggung wayang.. so ana tanya baba ana..kenape xleh masuk?bukan nak buat ape2 pun.. nak tengok cite je.. cite kartun plak tu kan... so baba ana kate, "kat dalam panggung wayang tu kan.. orang2 dok buat maksiat, pegang sane, pegang sini.. duduk lelaki perempuan same2..dekat2..ha date2.. jadi tempat tu jadi haram bagi kita.. walaupun nak pi tengok crite yang tak haram pun kan..tapi lain la.. kalau panggung wayang tu diasingkan lelaki dan perempuan dan cerita yang ditayangkan tak haram..." so ana kate la.. ana nampak je orang tudung labuh ni masuk panggung wayang.. asal boleh.. pastu baba ana jawab.. ha, tu tak blaje agama habis la tu...hihi

hemm ana masih tak puas hati.. sebab setiap kali keluar dengan kawan2 ana kan.. ha ana la yang selalunya duk sorang2 kat shopping complex tunggu diorang habis tengok crite.. so ada kawan ana pujuk ana masuk jugak.. ha ana pun kate, "kalau masuk, aku bukan je masuk tempat haram, tapi bertambah dosa sebab baba aku xbagi masuk.. ha langgar perintah ayah tu kan berdosa besar..kan..?" pastu diorang tanye lagi.. "kenape tak boleh masuk panggung wayang?" so ana pun jawab.. "okay gini, bayangkan korang masuk kelab malam..tempat orang duk minum arak, menari..pergaulan bebas..tapi korang nak pi minum air, xkesah la mineral water ke.. fresh oren ke.. tapi disebabkan kat tempat tu manusia2 buat maksiat.. maka haramlah tempat itu untuk kita.. so, samelah macam panggung wayang ni..kan?" ha, diorang senyum je tapi still pi tengok la...xpela,, at least we try to tell them kan.. :D

kecelaruan tentang panggung wayang ni bertambah-tambah sebenarnye mase ana f3 la.. ha tyme tu.. ana dapat straight a's..alhamdulillah.. teacher kteorang janji nak blanje tengok wayang spe dpt straight a's... jadinya ana pun kompem2 la nak pi tengok kan.. siap pujuk baba lagi.. tapi baba ana xbenarkan jugak.. so ana dengan pasrahnye tak pi.. so ana tetapkan pegangan..no wayang2!!!. tapi syukur jugak sebab ada kawan ana ni pun menyokong pegangan ana... kami la dok pi jalan berdua.. ha tyme ni la iman ana dok goyah2..haha kaki nak pi tapi hati tak sanggup.. semua dok pujuk2 ana tapi antara cikgu dan bapa.. maka bapa la kita dahulukan... alhamdulillah..... 

but the fact is, we knew nowadays especially teenagers they cannot accept this.. but this is the truth..

maaf andai salah bicara,,,

wallahualam...