December 23, 2010

precious time

alhamdulillah..

ohh i get fight with time.
with those sudden news...
i'm not expected to be here now..

arghhhh...!!!

SPM dah tamat
skrg kna fikir beberapa langkah kehadapan. nak buat pe dlu

emm checklist:

1. nak blaja tarannum
2. ade surah yang tak habis hafaz, jd kna smbg
3. kemas buku dan bagi orang
4. kemas rumah and make it better than before
5. blaja masak and bakery
6. pergi kelas english dan get confidence when speaking
7. opppsss lpe pergi PLKN
8. nak habiskan masa dgn baca BANYAK BUKU
9. kuar jalan2 tengok dunia luar(sebab asyik terperap kat rumah)
10. there is one secret thing i wanna do (hehehe)


sebenarnya... time akhir xm ialah Quran Sunnah..
ana ada baca bab nikmat masa, hidup, nyawa...
jadi ada nikmat masa lapang..
so kita kena manfaat kan!!!

November 5, 2010

SIJIL PELAJARAN MALAYSIA

doakan saya, dan rakan-rakan yang sedang berjuang di medan peperiksaan moga kami dipermudahkan dalam menjawab soalan peperiksaan dan diberikan Nur serta HidayahNya agar kami dilapangkan dada dan diberi ingatan dan kekuatan dalam menjawab soalan peperiksaan

11 A'S + SPM2010
12 A'S + SPM 2010

INSYAALLAH....

October 15, 2010

.kisah satu hari.

Alhamdulillah.. lame xmenulis..

exam dah semakin hampir, otak semakin gigih bergerak pantas, namun Alhamdulillah Allah kurniakan jiwa yang ingin sekali mendekatiNya....

sayu hati ni.. satu hari ana pergi KL, Kuala Lumpur...... bercadang nak pi teman akak ana bli laptop.. pastu ontheway g sane tuh.. ana tengok la asam ragam manusia.. ummat Islam? Islam? mungkin hanya pada nama.. orang melayu kita...

ana sedih.. hati ana sayu.. ana pegang erat tangan mama ana.. ana cakap

"mama, pegang Nel mama, Nel takut neh.. mama ana pun pegang.."

jalan seiringan g sane... semasa dalam perjalanan mata ana meliar tengok kiri kanan, atas bawah...

tengok apa?
tengok seluar orang, tengok baju orang, tengok muka orang, tengok rambut orang,tengok diri orang uh sendiri...

bukan nak menggatal tapi saje nak tengok dunia
DUNIA ummat kini.. laki perempuan, tatu, warna rambut, dengan pakaian tak cukup kainnya...

MashaAllah... kalau Allah nak timpahkan musibah.. maka inilah sebabnya..
ummat kini dah runtuh..

ana memang tak ske g KL. lagi ske g Bangi ke, Kajang ke.. itupun dah cukup penat tengok orang2 kat situ...

bukan bertujuan menghina tapi inilah kebenaran.. kebenaran yang manusia kini tak tahu. jika sudah dikatakan HARAM, maka hukumnya HARAM......

tapi manusia ni ske sangat ambil endah tak endah... ana nak je rakam tapi disebabkan takut plak nanti diorg sah2 la syak wasangka..
"budak pakai tudung labuh ngan baju kurung ni mesti nak antar gambar kteorg g JAIS ke.. ape2 ke"..skali dorg serang abislah..huhu so ana rakam kat minda jela...

ana pergi beli laptop.. azan Maghrib berkemundang.. jadi ana ngan baba ana ngan mama pun g la musolla solat dulu... senang sket nak berurusan... memang lame la.. nak install anti-virus ,semua perisian.... pastu ana tengok pekerja kat kedai tu.. dari awal Maghrib sampailah...

"Allahuakbar.. Allahuakbar...", azan Isyak pun berbunyi kat hp ana....

pekerja yang sah2 beragama Islam tu masih terpacak kat situ... tak g solat ke?

nak kate mamnu', die lelaki... ana tanye kat kakak ana, die kate.. orang ni dri tadi kat sini...

Astaghfirullahhalazim......

ayat Kursi kat dinding kedai, ayat tiga Qul kat dinding...

ape la guna nya letak sume tu kat dinding kalau solat pun tak jage...

hemmm..inila hakikat, terlalu mengejar dunia.. akhirat diketepikan...

jadi...tiada apa yang perlu disimpulkan... tepuk dada, tanya Iman...

adakah kita mahu menjadi seperti itu? Suda PASTI tidak.
jika miskin di dunia sekalipun, namun pasti kaya di akhirat jika kita sentiasa mentaati perintah Allah Taala....

August 26, 2010

warhhhh...

sangat gembira!! jumpa fb die!!wah ni kawan lame. dlu ske kacau die.. haha dah besa upenye.. rindunye...!!! man2!!!!!
sangat gembira!! jumpa fb die!!wah ni kawan lame. dlu ske kacau die.. haha dah besa upenye.. rindunye...!!! man2!!!!!

August 21, 2010

MaghfirahMu....


Alhamdulillah...
syukur ke Hadrat Illahi...

akhirnya sudah masuk fasa yang kedua....

fasa Keampunan...
tekenang ana pada dosa2 dahulu... syukur kerana masih diberi waktu untuk berasa kesal, masih ada waktu untuk berdoa, masih ada waktu untuk mengalirkan air mata atas dosa silam dahulu..

ditambah pula pada minggu ini, hari Sabtu ceramah oleh Ustazah Adawiyah dan Ustazah Marzilah amat menyentuh hati

WANITA

fitnah terbesar dunia adalah wanita...
maka wanita seharusnya menjaga dirinya sebaik mungkin..
misalnya gambar2 yang diapaparkan di media massa, facebook dan sebagainya kini amat melampaui batas..
aurat dan kecantikan diri ditonjolkan di mata dunia...
mungkin ana juga tidak terkecuali...
tetapi tidak sedarkah kita bahawasanya apabila kita melakukan hal yang sedemikian, seperti meletakkan maruah di bawah hujung kaki, kalau terlajak kaki, pasti sudah tersepak maruah tersebut...
dalam hal-hal penjagaan maruah sendiripun masih goyah, bagaimana nak pertahankan Islam suatu hari nanti...
Saiditina Khadijah, wanita yang paling dicintai Rasulullah merupakan contoh agungan kita sebagai muslimah.. bagaimana beliau sentiasa menjadi peneman paling setia Rasulullah ketika menghadapi kaum-kaum yang menidakkan kalimah-kalimah suci yang dibawanya....
bagaimana pula kita...
ana juga merenung diri sendiri...
dari atas sampai ke bawah...
sudah sempurnakah??

Tepuk Dada Tanya Iman...

Jazakallah....

August 15, 2010

Harapan Ramadhan....

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua
____________________________________________

August 13, 2010

finally u come, Ramadhan....

alhamdulillah...
Ramadhan tiba...

days before Ramadhan..hati ni sebak sangat... takut2 tak diberi peluang menempuh masuk bulan yang mulia ini....

alangkah indahnya Ramadhan... kalau kat masjid dengar suara manusia2 yang mengaji... siang dan malam insan2 ini memegang al-Quran.. bagus2 ada niat nak khatam!! alhamdulillah...

btw, bulan puasa ni jugalah diharapkan kita semua kurangkan gossip terutamanya para muslimah yer.. ana pun nak kurangkan.!!!
kita selak sirah junjungan besar kita... kisah para sahabat.. bulan Ramadhan inilah bulan kita mempertingkatkan amal ibdadat. tapi jgn setakat bulan Ramadhan je.. bulan2 lain pun kena buat gak.. ni tidak.. pakai tudung bulan ramadhan je. ngaji Quran bulan Ramadhan je.. esh2 apela.. istiqamah tu penting dalam beribadat. terawih tu kita jadikan sebagai amalan wajib kita. jgn disebabkan ianya hanya sunat muakkad kita tak buat.. inilah amalan sunat yg paling dituntut.. lagi satu, jgnla mengumpat.... jaga mata, lidah, telinga n hati kita... kalau dulu mata tu asyik dok mengusha org je... henti-hentikanlah... kecantikan tu hanya luaran sahaja... dalaman tu yang pening untuk membina ummah masa kini. InsyaAllah apa yang kita amalkan pada bulan yang mulia ini, bulan Ranmadhan dapat kita istiqamah hingga ke akhir haayat... lagi pun iman manusia kan naik dan turun jadi kita kenalah panda-pandai menjaganya... bila nak tengok je tv.. esh2 banyak benda kotor masuk.. jadi ana tutup je tv tu.. terutamanya siaran Hallmark, AXN, dan macam2 lagi la cite dari orang barat neh.. wlpn terlepas la nak tgk Oprah's show tapi takpelah... sebulan je kan... nway, banyakkan makan buah tamar tuh.. baik untuk kesihatan dan alhamdulillah buah tamar ni menjadikan badan kita sentiasa kuat dan bertenaga... dan mencerdaskan minda...

akhir kalam,
kepada semua yang mengenali diri ini,, ana mohon maaf sepanjang perkenalan kita...
atas segala kekurangan diri ini...
ana ni banyak kekurangannya... InsyaAllah ana akan perbaiki diri ini dari hari ke hari...

selamat menjalani ibadah di bulan Ramadhan Al-Mubarak.....

July 2, 2010

ana!!!

Whats happen to me last week…huhu bnyk dugaan kan hidup ni… oklah.. I was so embrassing last week… utz Zul..ahhahaha utz cakap bilik study F5 MN sme je cam bilik study F5 HI..huhu tak leh trime!!! Padahal mse tu kteorg tgh renovate mmgla berselerak.. sedey aw… merana ku malam ituh…. Menitiss air mata di pipi… oklah redha.. salah kami gak kan.. bersihkan pun lambat.. ok then dapat la keputusan exam.. I only get 7a’s.. sedey?? Mestilah… takpelah ini tandanya Allah mahu ana berusaha lagi kan… so usaha lagi.. jgn putus asa… ana masuk kawad?haha mmg pun tapi dah keluar.. keadaan diri tidak dapat meneruskan. Actually I’m having my lil bit miserable day.. so I decided to quit... for the sake of my life. My health..hurmmm.. adik-adik asrama alhamdulillah begitulah.. ada peningkatan.. clap2 ;).. tapi xtau kenapa minggu ni ana asyik mengantuk je… adoyai.. sejuk!!! Alhamdulillah..nyaman..tu yg menghasut ntok tido..aakakaka,,

Hem222… last week hari jum, sab, ahad g kem pengawas.. wah berdarah tangan ana… akakaka best tu best la.. my team semuanya dapat num akhir.. tak tau la kenapa.. ana x sedey pun tapi xtaw knpe rse happy wlpun kalah…sbb xpenah kalah..ahahaha lagipun aktiviti nye mmg best2.. suke yg lasak2 neh.. bru la sehat.. ehheh ana team ngan misyer, tito, djah, kak.shakira, dayah, qeha,acap,shazni ngan amir… bgs gak wat kem2 camni.. sbb ramai gak pgws yg ana xkenal pun..ahhhah yela dorg in and out.. how come..ekekekeke tapi best la dorg wlpun ada kalanya ade yg buat muka down.. Ana xkesah la… sometimes.. Its fun to loose cause it teaches us that we cannot always be the best but we’ve to try to be at top. Deal?? Hehehe

Today? My speck? Skru terkeluar.. so g skolah xpakai speck..ahahha dah la pelek.. tak nampak lak tu tambah ngan pening kple… pastu termalu lak mse +m.. teacher suh tulis selesaikan kerja kat depan tapi tetibe ana blurrr sbb xnmpk teacher tulis pe…akakakak klaka la..

NEWS

insyaAllah badan exco akan membuat lawatan ke Perak.. so skrg tgh giat wat kertas kerja.. thx to all my buddies yg sedaya upaya utk menyiapkan kertas kerja and tolong carikan maklumat… saya sayang kamu!!

June 19, 2010

maassalamah....

ALHAMDULILLAH...
esok dah nak balik..
rindu gak kat asrama..
yela.. ana nak siapkan keceriaan... ana suke benda yg cantik dan bersih... hehehe perempuan kan... ;)
cuti dah habis... result dapat lepas cuti..arghhh.. mendebarkan.. anyway doakan ana untuk SPM 2010.. 11A's + InsyaAllah.....
study rajin2..

kurangkan berangan
kurangkan cakapppp jeeee...
kurangkan gosip...
kurangkan ketawa....
kurangkan main....

+
banyakkan...
usaha
latihan
ulangkaji
doa
tawakal
ibadah......

June 17, 2010

a trip to JB


hehehe.. pergi JB... best gak.. dah lame x kuar skali satu family.. yela.. sume blaja an.. cuti camni r leh jalan same2.. anyway, pg Jb hari Khamis balik hari Sabtu.. huh pglaman.. nasib bek ade GPS.. so senang la nak jalan2 kat Jb.. maunye xde GPS tu dah sah2 la sesat.. baba pun xtau familiar dgn jalan kat situ.. huhu 1st day kteorg bawak bekal.. so senang r sket.. pe ntah la perhentian tyme nak balik uh... Danga Bay? menarik sesuai la utk pelawat.. shopping2!! agagaga dok kat Hotel pe? pe tah nme nye..
tapi first kami pergi kat Mersing.. pastu esoknye bru pgi JB.. g pantai Air Papan.. uh, kalu kerajaan jaga pantai tu elok2 mesti lagi rmi pelancong. bab mse kami pergi tu ade sket jela mayb sbb hari Khamis kot.. org keje kan... tpkan ana bli t-shirt kat stu tapi tertulis Tioman bkn Air Papan...ahhaha klaka la kedai tu.. salah tempah baju kot.. ;P

mase nak balik tuh... singgah kat satu kedai cendol neh.. sedap wooo... tapi bnyk gler flies!!!!! ahhaha sampai masuk dlm kereta.. kena la halau lalat2 tu dlu sblm bergerak.. apela.... jaga kebersihan tau! apelagi eh?? oh, sbb kami xtau jalan sgt.. kteorg naik bas... pusing2 kat JB.. tgk Tembok Jb tuh.. pastu
tghari tuh kami makan kat satu kedai ni.. tepi laut.. semua makanan die fresh2.. delicious!! akakkaka tapi adik ana hilang?? puas kami cari igtkan jatuh dlm laut tuh. nauzubillah... muka ana dah pucat... rupenye die nyorok kat blkg tiang.. nak main cak2 la tuh.. ape la budak kecik nih... buat suspen je... then kami balik...

-the end-

June 9, 2010

lil bit 'bout daurah ilmiah...

alhamdulillah..
baru balik dari daurah ilmiah 2nd
best gak
1st day, tarik beg dari mn ke kl.. wah penat gak.. lenguh uh badan..hahaha siap bawak my barney..heheheh ianya tidak dapat dipisahkan.
sampai je sane check in kat dorm karbala'
tgkt 3 uh tapi nsb bek dkt ngan tangge...

then malam 1st tayangan video xjadi so semua org agak bising la.. yela manusia kan cepat sgt judging sesuatu. padahal nak buat camne dah ade masalah nak wat cmne kan...

taqdir...

ok esoknye kelas macam biase..

then dipendekkan crite malam bersama umi sgt ceria!!
hhhahahah saye dapat A-!!!hahahah ape tuh?? terlalu agresif kot... arghhh menakutkan.. tapi dapat kaler biru..penyayang...yela tuh..ekekekek

penilaian diri yang membuatkan semua org excited!!!
tapi sblm malam tuh ade la masenye kteorg menumpahkan air mata... ni time utz rosli.. suaranya yang mendayu-dayu..huhu tapi malangnye mic tak brape nak betul... so suara agak putus2 la.. tapi sebabkan saye dok depan dapat la dgr dgn jelas...

ok then malam dengan utz nasruddin pun best.. utz pandai bercakap.. so semua org concentrate la tapi sbbkan sye still lg dok depan tak tau la kalu kat blkg ramai dah syahid..hahaha

in this part, sye suke pasal ibu.. sbb ble kte sebut pasal ibu je.... mesti kita rasa sebak kan? sebab ibulah org paling dekat dgn kita? dekat cmne? dekat sgt.. sbb kita kat dalam perut ibu sblm dilahirkan.. dkt dengan hatinya, dengan jantungnya, dengan limpanya... dekat dengan tangannnya yang sering mengusap-usap kita... jadi camne tak syahdu kan ble crite mengenai ibu

+m

thx akak n abg fasilitator yang susah payah ajar kami semua.. antunna mmg the best larh!
wah bijak2 belaka. +m bg dorg macam mudah je..huhu padahal kteorg buat sampai berpeluh-peluh..hahahha itu tak sampai agy yang dah berkerut-kerut ngan ade yg siap hentak-hentak pen tak dapat jawab.hahahaha

oklah pe2 hal doakan kami semua 11 A+ SPM 2010!!! insyaAllah....
+m is easy!!! :)

May 27, 2010

nak cat!!!


sape nak beri sumbangan.. kesian la saye tengok..

kat dalm cantik.. tapi kat luar..huk2

jom ramai2 bli cat jom!!!
huhu
bru la cantik dan sedap mata memandang..ekekkee

posting2...

alhamdulillah...
mggu depan last exam for midyear..
huhu

warghh..
macam biaselah.. soalan klu senang bukan peperiksaan namenye..
lets see uh..
hurmmm
paper b.arab.. bm..bi...math mode...sejarah...

then syariah..biology..add math..physics...

yang ditunggu-tunggu..

kimia, quran sunnah... and other paper 3 for biology and physics...

macam ne jawab peksa..
according to what i've read la...
it shouldn be tough actually because mostly we're questioned about basics..
tapi kte yg xleh jawab..
huhu
takpelah.. dont give up my dear!! i can i can i can!! :)
esok masih ada InsyaAllah...

btw, cuti nti ade daurah ilmiah lagi.. selasa dan rabu (menjana minda untuk math) insyaAllah sama2 kita berjaya!

untuk budak hostel yer...
nanti akak nak wat spotcheck barang asrama, tudung, selimut, cadar, sarung bantal, bku merah, tudung hitam, keceriaan, 5s.. mmmm pe agy.. lala benda basic yang kamu semua perlu ade la..

if not!!! anda akan dimerit!!!
harap maklum.. x)



May 15, 2010

clamat teacher's day!!!


selamat hari guru, ustaz, ustazah, teacher, cikgu...

dan para pendidik ku...

jasamu ku kenang selamanya....

semoga sentiasa dicucuri rahmat Allah...

jazakallahuminkum......


May 14, 2010

neews yang tak seberape

OFF!!! for exam..

11 A'S +

fahima jom g bli hadiah cekgu esok!!

ehhehehe

tadaaaa....

nanti hari guru pakai baju batch.. sape tak jahit agy jahit malam neh.. pepandai la gunting baju uh..ehhehe

April 17, 2010

secebis diri insan yang lemah

Aku insan lemah…
Yang sering lelah dalam nafasku sendiri
Yang sering terhambat oleh batasnya waktu dinihari
Yang sering tersungkur dalam ranjau berduri
Yang sering rebah tak terdaya bangun berdiri
yang sering sesat dalam hembusan kabus tak bertepi
yang masih tercari-cari..
hidayahMu ya Ilahi

Aku insan lemah…
Ingin aku mengadu padaMu,Ya Allah
Dengarkanlah rintihan lemahku ini
Sujudku menghambakan diri dalam sunyi
Dalam heningnya suasana malam
Dalam dinginnya embun pagi
Agar diaminkan oleh jutaan malaikat
Agar segala pintaku Engkau berkat

“Ya Allah,berikan daku ketenangan hati
Sepertimana yang aku harapkan
Sepertimana yang Engkau janjikan”
Kerana aku insan lemah…

April 16, 2010

Top Ten Qaris In The World

ujian oh ujian... menguji keimanan

tatkala maut datang mnjemput...
tatkala siang berganti malam
tatkala susah menjadi senang
mudah mnjadi payah...
sedih menjadi gembira
sihat menjadi sakit
suka menjadi duka

tatkala itu ujian datang melanda

menguji hamba-hambaNya yang telah lalai dlam kehidupannya

ape berlaku pada saya minggu ini?

tuesday, 13th april 2010
i lost my purse
mase tu fikiran dan bercelaru
mane taknye dalam tu ade ic

tak kesah wang dalam tu tapi cuma harap ic tu dapat balik
sepanjang tunggu hari demi hari uh
ade plak benda yang melanda

saya tidur pukul 3 pagi hari tu..
hari pe? adelah....

tapi alhamdulillah Allah itu Maha Penyayang,

saye puas hati walaupun tidur lambat..
kalau maslah tu diselesaikan lambat..
takut nanti berkarat...

and malam Jumaatye tu saya buat solat sunat hajat...
doa-doa moga jumpa balik beg duit tuh...
kata umi, nanti umi tolong..
tak sangke plak umi announce kat perhimpunan

malu tu malu lah apelagi
tapi lebih baik malu daripada tak jumpa langsung kan?

akhirnya hari ini ade orang jumpa beg duit tuh
sykur tak terhingga rasenya..
SYUKUR ALHAMDULILLAH..

wlpn mama marah sebab cuai..
tapi ini pengajaran paling besar buat saya.
jaga barang elok2 jangan cuai lagi!!!!

THX umi untuk nasihat tu

to mama, maaf banyak2 sebab susahkan mama...

satu agy
saye demam! akakkaa doakan supaya cepat sembuh...

jazakallah....

March 17, 2010

4 days for ILIM

last thing to say for this week

Nil, rajin-rajinkan dirimu membaca dan mengulang kaji pelajaran...

ok nak g ILIM...
moga2 banyak ilmu dapat diperolehi kat ILIM nanti. yela, kalu dah bayar kena la manfaatkan betul tak. kepada sesiapa yg taknak g tu,, u'll be sorry for this year. bukan senang nak ade program camni... cikgu susah2 aturkan n habiskan masa mereka untuk kita, so kita sebagai pelajar gemilang ni kena la hargai. hidup MAAHAD!!! majulah sahsiah untuk kemajuan ummah!

selamat menuntut ilmu..

pade dayah ngan pu3, sorry i cant make it for this week. InsyaAllah we'll hang out for next school holiday(hopefullly).............

Sjil
Pelajaran
Malaysia

only for Malaysians. so burst it extremely!!!


March 15, 2010

mmmm.....


hari ni agak boring kot..
ifan xde
rindu r kat ifan.. die balik kampung ngan angah..
die la yang slalu menceriakan idupku tapi die xde
so agak bosan r
die yang paling rapat kot.. i know lots bout his life. die tak brani nak cte kat org len pasal malu.. tapi xpe. ur kakcik is here. i'll do my best for u.. ;-)
tggl la ngan abg ngan adik yg last skali uh kat umah neh
xpelah...
nanti xleh jumpe ifan dah...
die balik hari ahad ni kot tapi ana nak g ILIM hari khamis
so xde peluang nak jmpe dah..
xpelah kakcik wish u gudluck ifan untuk UPSR!!!
belajar betul2!!
sayang ifan!!!ekekeke

March 14, 2010

my lovely "3 kids"

Hahahaa

Hari ni g klcc ngan 3 orang budak kecil and 4 orang dewasa, 1 budak besar dan 2 orang remaja. These 3 kids being so hyperactive!!!!! Saye dan abg saye terpaksa berlari-lari dekat klcc tu dengan menebalkan muka semata-mata nak kejar 3 orang budak neh!!! Arghhhhh… rase macam mandi tau x

Berpeluh awww!!! Dah la pastu nangis ngan nyorok kat celah toilet lah, bawah tiang mende ntah….!!! Huhu terseksa kot!!! Muke jek comel tapi perangai lagi la ‘comel’. Then pastu g la bli air.. dah la kuar dari klcc tu g tempat yang ade kolam renang awam uh.. dah setengah perjalanan, air milo dak kecik uh abis. Suh lak kteorg patah balik beli!!! Dah la tengah hari!! Peluh basah menyimbah… guling2 lak kat depan org nak suh bli air bruuu…… huhu sabo jela.. nasib iman ku masih kukuh tatkala tu.. kalu tak tinggal je kasi kat indon2 yang ramai tahap maksima dekat luar klcc tu. Sye rase dah tak macam negara sendiri lak. Indon penuh sane sini. Dah r date nak bermadu kaseh la konon, tangkap2 gamba.. mak sdre sye kate “ meluat aku tgk depa neh’.. pastu die tros blah… hahahah gelak jelah takkan nak sebok cakap kot.. keh2… pastu kene lak tggu dorang mandi.. so sah2 la lama… aduhai… bape ploh minit pastu ajak r dorang balik… 2 orang dak kecik dah on pakai baju tapi yang paling tegar sekali neh dak sorang neh la.. nyorok2 lak kat tepi tempat mainan uh… ayoyo macha… penat den kejar muh!!!~ sodar la sket hari dah la panas.. ditambah lak sye nak g solat… cbe la bertamadun sket.. hehehhe then masuk la dalam klcc tu nak g tmpt parking keta… pastu ayah sye kate dengan yakinnye.. kte ikot je jalan kecemasan neh.. kteorang pon masuk… skali turun r bawah gne tangge.. upe2 nye pintu leh bukak dari luar je. Dalam tak leh..!!!! arghhh!!!!!!!!!!!!! Terperangkap dalm uh dah la panas.. tepon kecemasan die tak berfungsi kot.. adoyai. kteorang jadi la skuad pencari jalan kuar.. posing punye pusing dengan budak yang lari2 dengan gembira padahal kteorg dah glabah cari jalan kuar.. huhu alhamdulillah.. akhirnya jumpa gak jalan kuar. Klau tak, ber ‘daurah ilmiah’lah kteorg dlm gua tu… so this is our journey today. Kuar kul 11 pagi kot tadi, dalam kul 6 ptg sampai umah.. btw, dak2 tu mandi dengan seluar. So, tggl baju jelah… can u imagine this! Masuk klcc dengan bdk2 yang tggl baju je. Seluar tak pakai, so takleh la nak sggh ne2 kedai. Shopping pun dalam mimpi je. Pasal tros kene balik… eh, pastu sbnrnye g umah mak sdre sbb die pindah umah bru kat keramat…. heheh dah maju mak ngah ku.. ekekekeke makan la tghari kat sne…. Tapi sampai kat stu tugas jge dak2 uh tak abis agy.. dorg asyik gado jek… ayoyoyoyoyo…. Dah la mase nak balik umah sorg dak neh taknak balik… melalak la pulak… guling2 lagi uh kat depan umah mak ngah… mulut pandai cakap.. macam2 fakta la kuar dr mulut die pasal taknak balik.. adoyai… nasib bek keta uh besar ar gak.. kalu tak memang pecah tingkap2 uh dengan sound wave suara dak kecik neh.. paham2 jela dak kecik kalu nangis!!! Tapi pe2 saye sangat sayangkan dorang… budak2 3 orang neh actually dijaga oleh sye agak lame so dorang jadi sangat rapat sampai kadang2 nak g naik atas rumah pon ikot. nak g ne2 jela.. so nak masak pon takleh.. keje ngadap muke dorang jela..

Tapi takpe my kids.. kakcik love u so much..heheheh!!! ok kisah dah tamat untuk hari ini.. ;-)

March 13, 2010

yupp peace for 5 S ...

perhatian kepada puteri2 ku sayang blok mn sila kemaskini keceriaan anda
para ketua dorm dan ahli2 ajk keceriaan...

tyme cuti neyh tolong beli pe2 yang patot dan kite same2 hias blok kite uh kasi cantik2

kepada para exco dan pengawas yang dihormati...
sila buat perancangan yang patot untuk bilik study yang amat cun tuh...

sekian,
kak.nil

March 12, 2010

sesaat yang lalu

alhamdulillah..
ujian pertama sudah berlalu
walaupun sepanjang musim ujian ni, ana sakit
lepas telan panadol je, mata dah takleh bukak dah
terus lelap
hahaha
tapi takpe... ujian dari Allah...
kadangkala ana bersyukur jika diberi kesakitan
kerna di situ Allah membuatkan ana rasa betapa banyaknya dosa dalam diri sepertimana kesakitan yang dialami...
dalam sakit juga mendekatkan diri kita kepada Yang Esa
kalau dihitung setiap bicara kita menyebut kalimah Allah,
mungkinlah 1/10 jela
manusia2 kini suka sangat bergosip
ana juga tidak terkecuali
namun lumrah setiap insan, ana akan cuba untuk berubah
bagi ana gosip ni tak lebih tak kurang seperti 'fitnah' kerana jika dikatakan gosip, maknanya perkara itu 50% jela yang betol dan mungkin juga langsung tak betol
oleh itu rakan-rakan ku yang dimuliakan ayuhlah kita kurangkan bergosip neh dan lebih baik kita fikirkan masalah2 yang berlaku di sekeliling kita.... InsyaAllah jika diberi peluang dapat jugalah sesuatu maslaah itu dikurangkan...
berbalik kepada perkara utama ana sebenarnya mengenai sambutan Maulidur Rasul (solallahhualaihiwasallam).

kita lupa pada kekasih kita
yang patut kita cintai
siapa kekasih kita? sudah tentulah junjungan besar Nabi Muhammad (solallahhualaihiwasallam).
kalau tanye nama kekasih kita.
macam2 namalah yang muncul
lupa pada nama Muhammad kekasih Allah...
itulah yang terjadi terutamanya pada remaja
terlalu leka dengan duniawi
jika ditegur katanya hati sudah kering
cuba renung kembali bagaimana hati boleh menjadi kering
jika sentiasa mengaharapkan pertolongan Allah
pasti hati akan dibasahi dan disirami dengan ketenangan dan boleh menerima nasihat dan teguran
ana cukup respect kepada seorang hamba Allah ini, jika ditegur dia boleh menerimanya
ditambah pula dengan terima kasih
sejuk perut ibu mengandung
bagi yang kuat melawan pula, tidaklah ana menyimpan dendam, tetapi ana rasa cukup sedih pada ibu bapanya
anaknya menjadi tegar
jikalau kita suatu hari nanti InsyaAllah, menjadi seorang ibu atau bapa, anak kita pula seorang yang tegar (nauzubillah) tidak sedihkah kita?
oleh itu, kenapa pula kita yang mahu mewarisi ketegaran itu
sejukanlah hatimu
jika dirimu mencintai seseorang, teringat-ingat akannya, beristighfarlah sentiasa, InsyaAllah, tumpuanmu hanya kepada Illahi..

apabila teringat pada Rasulullah... ana renung kembali diri ini, banyak lagi sunnah yang belum diikuti...
terlalu asyik dengan kerja tetapi soal akhirat banyak dilupakan...

oleh itu, sepanjang musim cuti ini, banyakkanlah beribadat, menuntut ilmu dan ingatlah keksaih junjungan besar kita....

sekian wassalamualaikum....





February 19, 2010

masa tamat.

dah jumaat
esok sabtu
lusa ahad
ana dah nak kembali bertugas sebagai 'pelajar'
oklah, homework ade lagi neh
nak cari sumber ilmiah ni susah gak

oklah, setelah seminggu berehat kat rumah neh..
alhamdulillah tenaga ku dikembalikan.
jika ana cuti, ana akan cuti betul2
jika belajar, kena belajar betul2

pesanan dari seorang sahabat
'jika kamu pandai, kamu takkan berjaya, but if u'r a hardworking person, u'll success in anything.."
trima kasih untuk sahabtku seorang neh

terasa semangat kembali setelah ianya pudar ditelan kegagalan..

salam ukhuwwah!!

February 18, 2010

Tik T0k tIk t0K

huh nak tulis2

persediaan untuk calon peperiksaan.
sila belajar dari sekarang
terutamanya ashraful nil yang sangat sukar membuka buku

ekekeke ;P

kat rumah kene jadi the nanny!
24 jam kene jaga my brother
pastu mop lantai, sidai baju, lipat baju, iron baju, sapu sampah, berkebun, cuci lantai
heheh
tak baik merungut ngeee~~~~
ade mase kene nak la manfaatkan.

bergetar gak aty ble peksa dah nak dekat
preparation pe pon xdek
arghhh...
terbelah lungs and heart ku!!

tapi
jangan malas!!!!!!

February 13, 2010

! L 2 R


hidup ini mampu dilihat hanya dari luaran
tapi batinnya hanya Allah sahaja Yang Maha Mengetahui.

alhamdulillah, ana sudah menempuh bulan januari yang lalu
sudah asam garam manusia
ada yang baik dan ada juga yang buruk

hairan kadangkala melihat telatah manusia.
dari luaran nampak baik namun dalamnya....

ana kenang semula ketika sesi perbincangan dengan sekumpulan pelajar...
setelah ditegur dengan pelbagai cara...
baik, lembut, keras....
mereka masih begitu
masih tersenyum gembira dengan perbuatan terlarang itu
masih leka dengan duniawi
lupa pada Illahi

jika dilihat dari soalan yang diberikan
jawapan tetap sama
"faktor keluarga menjadi punca"

tuntasnya, jelaslah menunjukkan bahawa anak2 kini sebenarnya kurang matang dalam setiap tindakan.
sengaja menjadikan faktor keluarga itu sebagai sanjungan.
biarkan diri mereka menjadi mangsa

mengapa tidak mengambil inisiatif diri sendiri
dari pandangan ana,
SYURGA DAN NERAKA di tangan kita
tak siapa yang menentukannya

ana sedih melihat anak2 kini yang mudah terpedaya.
terlalu lemah dalam menghadapi isu2 sebegitu
cuba kita bayangkan...
jika sifat ini ada dalam diri masyarakat Islam pada zaman Rasulullah,
pasti tidakkan wujud Sumaiyah "wanita pertama syahid di dalam sejarah Islam"
mengapa beliau boleh begitu tabah menghadapi dugaan.
diancam bunuh, direndam dalam minyak yang mendidih
MASHAALLAH...
bayangkan diri kita tika itu
sanggupkah kita?
cuba renungkan

maka jika sebegitu besar iman ummat zaman dahulu
mengapa kini ummat Islam semakin goyah
perkara sekecil "faktor keluarga" menjadi suatu masalah yang paling besar sekali

malahan jika dilihat pada faktor keluarga anak2 itu, sebabnya hanya mudah
tetapi tekanan yang dialami terlalu tinggi
acap kali berfikiran negatif
pakaian sahaja nampak moden kontemporari namun falsafah diri seperti debu yang berterbangan hilang ditiup angin

ana tersentuh melihat kecemerlangan Nik Nur Madihah sebagai tokoh pelajar cemerlang
walaupun keadaan hidup yang sangat daif...
namun ketabahan dan ketenangan dan kesabaran beliau menjadi harta yang tidak ternilai harganya
inilah tokoh yang patut kita contohi
jika kita pula bagaimana?
sanggupkah menyalin kamus sendiri tanpa membeli?
baju dipakai tidak berganti?
kaki memakai kasut tidak berwarna lagi?
badan tidak terisi perhiasan diri?

sekadar renungan dan pandangan..
dari diri yang serba kekurangan...

-moga ketemu lagi-

February 12, 2010

a day for u

alhamdulillah..

here i am..

hey i create some lyrics for u..

i leave u alone
walking alone
hoping your day to be wonderful

but u don't cry my dear
may Allah bless u trough your day.....

thinking of u
i start to cry
deeply inside my heart

ohhh....

i touch your hand
u touch my hand
but the fact is we are always the same

looking through your eyes
make me think the truth of love

the truth love of friendship.....