December 5, 2011

forgiveness


10 Tips to Free Yourself From Resentment


One of the most beneficial things you can do for your emotional well-being is to forgive. Forgive everyone who has ever hurt you, let you down, ripped you off, and anyone you perceive as the "enemy."

Why? Because holding on to resentment toward someone depletes your energy, delays spiritual progression and growth, and makes your life more stressful. Forgiveness will not make you let your guard down, make you overly-vulnerable, or allow the troublemaker to continue hurting you if you don't want it to. In fact, it will make you stronger and possibly even protect you from further harm.

Below are 10 tips to help you forgive and let go.

1) It's important to note that forgiveness is a process. It doesn't usually happen overnight. Commit to it and eventually the negative feelings will fade.

2) If you're having trouble forgiving someone, try the following exercise. Meditate on the situation and person and visualize them in front of you. Explain why you're upset, then tell them you forgive them. Notice the reaction you perceive them to have. Do this until you can feel your forgiveness, and remember it's not for them, but for you. Every time you think of the person express forgiveness to them.

3) Try to view the situation from their viewpoint and consider all the possible reasons why they acted as they did (such as experiences in their childhood, lack of awareness, emotional or mental instability, neurosis, possession, etc.). Try to feel compassion for them, though at first it may seem easier to turn water into wine.

4) Accept that whatever happened may be something you chose, on a karmic, spiritual level, to experience. Take responsibility for your part of what happened "to you."

5) Realize that if you don't forgive them, guess who you'll get to come back with in a future life for another round? That should help you let go of the resentment more quickly.

6) Realize that they will get what's coming to them eventually, even if it doesn't appear so to you. Our findings indicate that karma often doesn't return to someone until future lifetimes. You do not have to, and should not attempt to assist this process, by the way. If you do, you will create more negative karma for yourself. Revenge with no apparent consequences may have been a popular theme in the 80s show Dynasty, but unlike in TV-land, vengeance comes with a heavy spiritual price in the real world.

7) Life is demanding. Instead of targeting someone with animosity and creating more tension and trauma, try other activities like meditation, exercise, watching funny movies, or doing something nice for someone. Lighten up and let it go. Life is too magnificent to waste it being angry.

8) Forgive, but don't forget. Be compassionate, yet stand your ground.

9) Remember to forgive yourself. It's amazing how many people have managed to forgive others, but have not found the self-love to forgive themselves.

10) Go through the following list and forgive everyone. Feel the forgiveness. Express the forgiveness. Remember, it's not for them. This is for you.

Forgive...

October 28, 2011

kampung????love it.







“Kokk..kokkk…kkokokkkkk…”haha bunyi ayam… hhaha seronok bukan tinggal di kampong?dengan suasananya yang aman damai dan waktu paginya yang dingin bangat.haha kebetulan ana tinggal 2 minggu di kampong. Yalah cuti sem sebulan lebih jadi ana ambil masa sikit untuk tinggal bersama tok ana.eheh kat pendang, kedah. Waktu pagi je… ana akan berselimut sebab sejuk sangat. Mungkin selama ni ana duk kat rumah kalau waktu pagi sekalipun, rase macam dah nak tengahari. Sejuknya kurang. Waktu petang je..yah..aktiviti bermain badminton dan kayuh “gerek”, basikal dengan sepupu. Heheh memang keluar peluh lah.. kirenye taklah buang masa ja. Dan ana menulis. Ya , menulis untuk menghabiskan masa dan tengok cite korea dengan kezen yang gila korea…. Ahah kebetulan kat kampong ni ana ada 2 orang sepupu yang sama umor dan cuti sem kami pun sama. Jadi mudahlah bagi kami nak keluar sama2.. ha, pergi pecan pendang jalan-jalan beli barang. Kemudian jalan-jalan kat Alor Setar..hehehe penghabisan cuti buat ana. Lagi dua minggu ana nak pulang ke Kuala Nerang..hehe bukanlah nak komen apa tapi rasanya kerajaan kenalah bangunkan sikit Kuala Nerang tu. Nampaknya Pendang ni lebih dan lebih maju dari kuala nerang.. ha dah ada Pendang Square..maju x??maju x??


Hehe tapi niat sebenar pulang ke kampong ni sebab ana nak buat experiment dengan kawan ana. Jadi kenalah balik awal. Sebab selepas tu kena bawak experiment tu ke kolej untuk dibentangkan.. wah carry mark!!!! Di saat hati juga berdebar menanti result keluar, berdebar juga untuk pembentangan mini research nanti..huarghhh persediaan belum lengkap. Masih banyak kekurangan. Gi mana neh..aduhhh gawat..kkikikiki…
Nak makan??heheh cakap je nak makan apa.. ha semua makanan mesti ada cili sebagai bahan utama mahupun sampingan.. ana pun apalagi.. pergi kutip cabai la dan macam2 lagi la kat belakang umah tokayah ni.. ha sebut saja pasti tiba. Semua sayuran fresh..terbaik dari lading..keh2.. inilah untungnya duduk kat kampong. Nak bahan2 maskaan macam serai, cili, kunyit, terung kacang panjang dan macam2 lagi la.. ha semuanya ditanam sendiri. Jimat bukan?tak payah nak beli.. tapi itulah.. rumah tokayah ana ni meriah dan rasalah ade orang bila musim cuti sekolah takpun musim raya.. kalau tak, berdua jela dengan mereka… anyway, kat sini kucing pun banyak.. ayam??lagi la banyak… tapi terlalu banyak binatang.. dalam toilet.. pasti katak menemani.. dinding?pasti cicak menghiasi..ahha nyamuk dah jadi best fren..ahha abis darah kena isap..hahah

anyway, lepak sangat best tapi kerja kerja juga..kena buat..kalau x… habis!!!!!

“)
Jazakallahuminkum….

October 20, 2011

secebis kata buat mu :))


anda melawat disini???

renungan buat kita , , , ,

hidup berputar sentiasa . . . .

tatkala cinta datang bertandang, mungkin tika itu juga ia dibawa pergi..

kita menangis mencarinya tapi akhirnya

Allah mengurniakan CintaNya yang tak pernah hilang berganti...

subhanallah...

October 19, 2011

PMR candidates.i wrote this for u :)

PMR is over..” yeahh kami merdeka”. Ini antara ucapan agung budak2 lepasan PMR. So ana pun tak terkecuali la kan. Lepas PMR je dh tak tau nak buat ape. Nak study f4 punye syllabus tak paham plak. Nak kerja, ehhe tak piker pun lagi tyme tuh… so ana Cuma leh suggest yang ana banyak habiskan tyme lapang neh dengan banyakkan baca buku especially buku eng la.. sebab nanti  bile dah masuk F4 dan F5 kemudiannya,, bahasa Inggeris amat hebat dipergunakan. So janganlah habiskan masa ber “joli” je dengan kawan2.. tak salah nak berhibur dengan rakan2.. ana tahu ini memang ruang masa yang sering digunakan,,, tapi bila kita ada masa lapang, peruntukkanlah untuk perkara yang bermanfaat… sebab bila kita kesuntukan masa dan kita rasa masa ni berputar 12 jam je sehari.. baru kita roll back mase dulu.. yela tyme kita senang2 dan banyak habiskan masa.. tyme tulah gak kita nak ketuk kepala sendiri kan??btul tak?betul tak? Hehe same lah kita semua ni. Ana pun tak terkecuali. Sering kali leka dengan mainan dunia…

Ha actually ana nak fokuskan disini ialah “dating”… hehe kebetulan mggu ni ana ke Times square..hesh2 walaupun dah bertahun la duk kat kl ni.. ni la kali ke2 jejak kaki kesitu.. but this time is a bit different, uhh I go there by myself.. huhu cayalah pada diri.. dengan menaiki train yang punya la banyak perhentian.. and I didn’t get any chance to sit at all.. huhu and when I arrived at Hang Tuah station,,, ashamedly, I ask the at LRT counter where is the monorail.. haha and she said “adik kena pergi kat stesen satu lagi…ha kena kuar dari sini..hehe then sampai kat situ plak.. “nak ke times square” die pun bagi tiket.. ana masuk je.. “eh2 takde pun sign tulis times square” ahha rupa-rupanya ke jalan imbi.. wah2.. tak sangke kan.. tapi Alhamdulillah.. setiap perjalanan ana, ana banyak guna gerak hati dan betul… ana jalan je… sebab itulah hendak keluar rumah ken abaca doa.. insyaAllah moga doa itu menjadi pelindung buat kita..
Ha dah panjang cerita… okaylah.. setelah hamper sejam duduk kat Borders(kedai buku) sambil bce buku, tggu kawan ana,,, ana tengok la sekeliling..eh2 ade pelajar sekolah la.. ni hari Isnin.. hesh2 ponteng agaknya budak2 neh.. and ana rasa macam budak2 la..dalam lingkungan 15 tahun gitu, so if I’m not mistaken ni mesti dak F3 kan.. wah gelagat dorg melepak sesedap rase je.. kawan ana tiba je, kami pi la makan,, yela dh tengahari bru die sampai. Perut ana dah berlagu ha… then kat Marry Brown, ana Nampak lagi budak2.. ha dalam lingkungan F3 la senang citer.. muka kecik2 lagi.. ha yang ni sekumpulan pelajar perempuan,, pastu dating plak 2 org psgan bahagia la kononnya, berkepit berpegang tangan.. astaghfirullah… ana dengan kawan bleh jeling2 tengok jela.. apa nak jadi la kan.. budak 2 orang yang dating tu Nampak sangat budak2 lagi.. muka pun mentah lagi… uhhh..
So that’s my main point.. so adik2 yang lepas PMR please jangan ponteng sekolah sebab itu masuk rekod gak.. habis la calar rekod sekolah korang kalau ada ponteng.. Alhamdulillah ana dulu tak pernah ponteng.. yela sebosan mana sekalipun, ana gagahkan diri ke sekolah… hehe tapi ana banyak gak ponteng aktiviti pas PMR sebab lepak kat library sekolah baca buku…  
Kenapa ana tulis semua ni… Cuma teringatkan kes bayi dikelar sampai isi perut terburai oleh seorg plajar skolah mngah yg umornya 16 tahun.. huhu maknanya die ni pun baru lepas PMR gak kan? Yela,, baby tu mesti dalam 7-9 bulan.. ha kalau tolak bulan sepuluh dengan 7 /8/9 bulan = bulan 1… huhu sayangi “harta” anda.. ianya tiada berganti.. hanya satu.. hanya satu dan satu… tguhkan iman dan fikir dulu sebelum bertindak…

Wallahualam…

Jazakallahuminkum….

bukan salah aman.itu ketentuan Illahi

"semua ni salah ko aman. sebab ko la mak aku mati.husss..."dengus aliff...

aliff...anak muda yang kian melonjak umurnya.. dahulu seorang yang baik, mungkin tidaklah semulia akhlak anak2 yang lain tapi dikira baik dari segi sopan santunnya ketika berbicara. tidk keluar melepak tengah malam seperti anak2 muda yang lain.. mungkin tidaklah sebijak mana, sekadar nombor 15 drpd 40 rakan sekelasnya,, penampilannya baik. rambut yang sediakala menegak itu sering kali dikemas. senyum tak pernah lekang dari wajahnya...

10 september 1990

aman dilahirkan. langit mendung kian ditutupi selimut bumi. saat itu juga ibunya menghembuskan nafasnya yang terakhir... aliff berlari menuju ke wad kecemasan. meratap kain yang menutupi wajah ibunya. "mak..mak..jangan tinggalkan aliff..!!!makkkk!!!!!!!!!!!..."

sejak itu juga, perubahan yang amat ketara pada aliff..sudah tidak sebaik dahulu. selalu shaja balik rumah lewat, sesuka hatinya, mentang2 lah ayahnya sering outstation,, lagilah menjadi jadi perangainya ni, neneknya pun sudah putus akal utk menasihatinya... walaupun begitu, aliff seorg yang agak bijak, walaupun perangainya begitu, tapi dia tetap score dalam setiap subjeknya. tidak pernah dia peduli tentang adiknya, aman.. nangis ke lapar ke, nak susu ke, dibiarkan je, pernah adiknya nangis kuat tengah2 malam, mengamuk aliff sampai nak pukul adiknya, tapi untunglah neneknya menghalang..kalau tidak...

tahun kian berganti tahun, aliff sudah menganjak dewasa..

15 tahun kemudian.

"weh asal ko sepak aku ni. jaga sket kaki ko tuh..."marah aman pada aliff..

"kenape?ko marah ke?dulu mase ko nak keluar dr perut mak ade ko pikir pasal aku?ha? sebab ko la mak aku mati tau tak?"..aliff menjeling adiknya aman.

"weh dengar sini. ko tuh yang buta hati, buta mata, aku yang bru form 3 ni pun tau ajal maut, takdir.. ko tau tak yang mak mati bukan sebab aku. sebab itu ketentuan Illahi. kalau mak tak beranakkan aku pun, die tetap akan mati gak kalau Allah dah tetapkan dia mati hari tu. ko paham tak?ke ko nak aku rakam pasang kat speaker??!!!! arrggghhhh... " aman berkata dengan nada yang agak series tpi penuh makna.

"esk..esk...esk.." tersedu-sedu aliff neh.

"asal ko nangis plak neh aliff. hesh buat malu kaum aku je. dah la. gi toilet. ingus dah meleleh tuh.." kata aman sambil menulis karangan. sebab nak PMR la aman dah mula rajin,,, nak berjaya macam abang dia dulu. dapat 9A's...

"aman...."tersedu aliff nadanya...

"ha nak ape lagi?kalau benci kat aku pasal mak mati, ade tak ko pikir pasal aku ni?pegang mak pun tak pernah, tengok mak pun tak pernah, gambar jela pengubat rindu, dan tak sempat pun nak merasa kasih sayang dari mak..."mencurah air mata aman sambil memegang erat pensil di tangannya...

aliff terus berlari memeluk adiknya aman...

"weh sorry weh. entahlah, selama ni aku sia siakan ko. aku tak sempat nak tengok ko membesar. aku buta aman, aku buta..esk2..esk2... aku sayang sangat kat mak. aku pun sayang ko. tapi bila pikir pasal mak je aku jadi marah..."

"errr....takpe2.. aku tak pernah marah ko pun, tapi tadi memang aku marah rr.. esk2..jangan r lawan takdir aliff..kita kan hidup dengan peredaran Illahi..jangan salahkan takdir aliff.." aman juga tersedu-sedu suaranya..

"ye aman, aku yang dah kerja ni pun bru sedar harini, trima kasih aman..."aliff terus memeluk erat adiknya..

"ha yela,, tapi boleh tak ko lepaskan aku. dah la tak mandi lagi, hingus2 plak tu..dah2 aku maafkan. pasni ko blanja la aku. tak pernah aku rasa gaji ko.." kata aman tersengih sambil mengesat air matanya dan menolak badan abangnya..

"oh ok2.. malam ni aku blanje kenny rogers, ha ko pesan la brape banyak pun. aku blanje. ni kire untuk beday2 ko yg dah lepas2 ah..heheh...aku gi mandi dulu.." aliff berkata dengan senyuman lebar buat pertama kalinya setelah 15 tahun yang lalu....

itulah kita di dunia.. sering menyalahkan takdir yang menimpa diri kita. kalau barang kita rosak, kita salahkan orang lain. kalau kucing kita mati, kita nagis la meracau racau salahkan diri tak pandai jaga kucing..kalau gagal dalam sesuatu, kita marah2, nangis, putus asa dan kita sering berkata "kalau"..bukankan itu sudah menentang takdir..takdir yang telah ditetapkan untuk kita.. sebagai umat Islam, kita perlu berusaha untuk megubah cara hidup menjadi lebih baik...jangan sering menyalahkan ketentuan Illahi buat diri kita...

teringat ana pada satu hadis belajar mase skolah mngah dulu,


“Oleh itu, hendaklah engkau bersungguh-sungguh berusaha memperoleh apa yang memberi manfaat kepadamu, serta hendaklah meminta pertolongan kepada Allah dan janganlah engkau bersikap segan dan malas. Dan jika engkau ditimpa sesuatu, maka janganlah engkau berkata: “Kalau aku lakukan anu anu, tentulah akan terjadi anu anu, tetapi katalah:

"Allah telah takdirkan dan apa yang dikehendaki oleh kebijaksanaan-Nya Ia lakukan,' kerana perkataan ‘kalau’ itu membuka jalan kepada hasutan syaitan." (Hadis riwayat Muslim)

wallahualam...




October 18, 2011

tahajjud cinta-teliti pengajarannya



Tahajjud cinta.. hemmm first time ana tengok time tu kat kolej, kebetulan nak mereleasekan tekanan homework..ahha ana pun pi la bilik tv, nak tgk cite ape2 jela kan.. then bkak je tv3, ade crite tahajjud cinta, ana pun apalagi, tengok jela kan, yela.. pelakon die pun agak best..hhe 1st time tengok best dan teruja la juga, tengok seri lakonan fauziah gaus dengan citra berpurdah.. wah mula2 rase sangat best la.. yela cerita2 berunsur Islamic kan.. tapi itu sebab first time tengok la.. lepas itu, tak tengok dah.. yela mne la ade mase nak gi bilik tv sgt kan..  assignment yeah berlumba-lumba mengejar ana..ehehh

Okay kemudian time cuti tengok la dengan kawan2.hemm .rasenye time tu ana dengan kawan2 balik kampong tok ana,, ha time ni ana dengan kawan2 punyalah kutuk ustaz tuh.. haishhhhh sangat kejam dan mempergunakan agama untuk kepentingan diri sendiri. Selamba je kan die gna ayat2 al-quran untuk menguasai pemikiran orang, padahal ana yang punya secebis ilmu ni pun tahu yang kata2 ustaz tu salah.. subhanallah… apakah motif erma Fatima  buat filem ni? Bahaya buat mereka2 yang kurang ngerti tentang agama dan bagi mereka yang jahil lagi.. takut terpengaruh dan mereka juga tanpa sedar akan terpesong dan mengutuk agama ini.. nauzubillah… tapi bagi ana mungkin ada pengajaran kan.. Cuma janganlah ayat al-quran dipergunakan sebegitu walaupun hanya sekadar lakonan..

Ade beberapa je babak yang ana tengok.. okey time ustaz tu nak ceraikan istri die.. ha die kata isteri die tu derhaka.. hemm bukankah yang perlu dilakukan oleh seorang suami ialah dengan menasihati isterinya.. kemudian jika degil, mengasingkan tempat tidur, ha kalau tak elok2 lagi barulah dengan pukulan,, itupun pukul pada tempat2 tertentu.. kerana Islam bukanlah agama zionis seperti yang digembar gemburkan masyarakat dunia kini.. Islam amat mementingkan keadilan sesame manusia dan amat mementingkan kasih sayang…

Paling sadis bila seri dengan solahudin kena hukuman hudud,, kena rejam guna batu, mashaAllah,,,,, takut ana tengok, terkejut plak tuh.. tapi setahu ana, kena cukup 4 orang saksi, tapi dalam kes cerita ni, saksi tu sorang je, perempuan plak tuh yang bernama suraya.. adehhh.. pastu tengok plak ustaz tu pukul2 isteri die.. patutkah???? Wah ni pengajaran buat masyarakat.. jangan mempergunakan agama sebagai kunci untuk kepentingan diri sendiri.. dan memanglah wanita itu wajib mentaati suaminya.. tapi bila dah bertentangan dengan agama,, emm camne???

Tapi bila kita tengok cerita ni, barulah terbuka sikit mata dan minda kita… mana satu benar dan mana satu salah..  akhir kata, wujud juga keinsafan pada diri ana tentang kekurangan diri dan agar kita semua menjauhi dari mempergunakan agama untuk meraih simpati dan kuasa… apa2 pun ambil yang baik dan tinggal-tinggalkan yang burok lagi salah itu.. maaf kalau ana sendiri salah tafsir,, lain minda lain pendapatnya.. wallahualam….

p/s: drama dah habis bru nak komen.saje nak menghidupkan kembali kisah lama. 

October 6, 2011

duhai wanita bergelar ibu...

sebagai seorang ibu, wajarkah dia mengajar anak nya dengan kekasaran. ditambah pula anak perempuan.. dari kajian psychology, kanak2 tidak sewajarnya dimarahi atau dikasari kerana akan memberi effect padanya apabila besar kelak.ianya juga akan menjadikan kanak2 tersebut mempunyai perasaan dendam dan mungkin juga akn menjadi aggresive sepertimana yg dilakukan ibunya terhadap dirinya.. lain pula bapa.. marah seorg bapa lain dari ibu. kerana seorang ibu adalah wanita. mulutnya lantang berkata-kata.. lelaki pula jika marah mungkin fizikalnya saja tapi mulutnya tdak berkata.

maka inilah kesedaran yg perlu dilakukan oleh seorg wanita yang lumrahnya ialah seorg yang lemah lembut, baik hati dan penyayang.. mungkin karenah kanak2 ini membebankan atau annoyed. tapi itulah kanak2.kesabaran itu amat2 lah perlu bagi seorg ibu.. didiklah anak2 dgn belain kasih sayang kerana insyaAllah walaupun seteruk mana anak itu nti, dia tetap akan menyayangi ibunya yg tanpa lelah membelainya dgn kelembutan seorg ibu..

namun hati2!!

lain pula kepada seorg anak yg dididik ibunya dengan kekasaran dan maki hamun setiap kali anak itu melakukan kesalahan walaupun kecil. anak itu akan menjadi takut pada ibunya.. mungkin juga akan menyimpan dendam. misalnya suatu hari nanti, anaknya itu amat baik akhlaknya, tetapi sebab ada perasaan dendam lama pada hatinya.. mungkin si ibu tidak sedar.. apabila anak ini dh berjaya, ditinggalkan ibunya sendirian.. maka duhai ibu2 sekalian.. mahukah anda mendidik anak2 dengan cara ini???lalu apabila dia besar, perasaan sayangnya mulai pudar trhadap ibunya. mungkin juga tidak menghiraukannya. mungkin juga hanya mengirimkan wang ringgit tapi tdak memberikan kasih sayang...

maka masa penyesalahan tdak berguna lagi...maka ayuhlah bermula sekarang.. terutamanya pasangan yang bakal mempunyai anak.. pendidikan awal bagi kanak2 amatlah penting. kerana dari situ data2 tentang dirinya dan sifat serta tindak tanduknya pda msa hadapan mulai dibentuk.

kelak apabila sudah dewasa, si ibulah sepatutnya menanyakan dan mengambil berat tentang anaknya, jika hati sudh mula berputik perasaan sayang terhdap seseorg, si ibu itulah yg sepatutnya membimbing anaknya agar tdak terjerumus kedalam kemaksiatan dan masalh remaja.. marah pula buka jalan penyelesaian..sebab itu kes2 lari dari rumah, kahwin lari kian berleluasa.. maka ibu bapa!!! jadilah ibu bapa yang pertama dan terakhir buat mereka..

zaman remaja adalah zaman yang paling mencabar, ana juga sedang mngalami zaman ini, jadi pahit getir perjalanan hidup juga ana alami..peperiksaan bagi remaja seperti ana adalah saat kita memerlukan sokongan padu.. maka ibulah selalunya yang menjadi tmpt tangis dan tempt meluahkn perasaan..

maka buat para ibu bapa dan bakal seorg ibu juga bapa... moga Allah S.W.T melembutkan hatimu dan anakmu agar sentiasa saling maaf bermaafan.. moga talian darah yang terjalin terus terjalin dan menjadi saksi di akhirat kelak..

wallahualam...

salam ukhuwah fillah..

October 5, 2011

sedang bercuti dan mencari idea...

cuti ertinya ana kena manfaatkannya ke jalan yang benar...


dugaan banyak bertimbun yang paling best ialah...

MALAS

yela sebab kat kolej xde masa nak bersuka ria.. this fast track sometimes burden a lot tapi alhamdulillah berkat doa orang sekeliling dan kata2 penawar dari sahabat handai ana dapat melaluinya..


alhamdulillah masa cuti ni ana banyak habiskan dengan contact sahabt2 lama.. terutamanya yang duk kat maahad hamidiah dan tak lpe juga pada sahabat2 lama kat smkpj P11 dulu.. merekalah sebenarnya yang banyak didik ana jadi insan yang berguna..bergunakah??insyaAllah.. 

rindu sangat nak menulis kat blog neh tapi idea langsung tak datang bila on je blog.. tapi bila kat rumah ni laju je jari jemari ni menaip..

syukur alhamdulillah juga pada rakan2 yang dah melanjutkan pelajaran ke luar negara terutamanya Mesir lah kan dan sahabt ana yang banyak beri dorongan dan inspirasi serta susah dan senang bersama ana, Syafiqah Aina yg skrang ni kat Jordan.. tahniah dan teruskan usaha anda.. moga sma2 kita menjadi doktor yang bertauliah dan berilmu.. 

jadi untuk mengelakkan rasa malas dan buang masa,,, ana menulis... ini yang terbaik rasanya..

setakat ini saja..
jazakallah...

KMKN life.. :)))

haish..agaknye dh lme x menulis kat blog neh...hi2 dlu xde laptop, pastu ble bli laptop assgmnt plak bertimbun..(actlly de je time free) tapi ana xde idea nak tulis ape..

ok now back to my life yang skrg ini sedang hidup di Kuala Nerang, kedah at Kolej MARA Kuala Nerang.... pasal kuala nerang ni yg paling best ialah alhamdulillah ana tenang hidup disana cumanya kat sini majornye muslimin yang muslimatnye sikit je.. sebab rmi amik engineering la katekan.. so ble nak kemana-mana kena la berteman sebab kot ape2 jadi at least kta bersama mahram kita kan..

ok kat sini ana amik foundation in science and technology, insyaAllah kalau murah rezeki dan pointer pun elok, ana akan melanjutkan pelajaran ke RCMP... tapi sebagai insan yang ingin  melihat dunia tentulah ana bercita-cita nak further study ke oversea.. tapi semuanya ketentuan ILLAHI,, so mungkin ini yang terbaik buat ana kan?

dalam golongan SPT, ana termasuk la dalam kelas T02, dan mmg batch BIO ni amat2 kekurangan lelaki tapi lebih banyak perempuan.. tapi ana pelik la.. walaupun ramai kaum muslimat yang amik Medic tapi mostly doktor kat Malaysia ni semuanya muslimin atau lelaki la xkire la cina ke, india ke, melayu ke...kenapa??

just being a humble muslimah here, syukur alhamdulillah ana skrg bergerak sebagai exco dakwah dan pembangunan insan.. walaupun fitrah bagi manusia memang rase diri ni tak layak.. same jela dengan ana... ilmu sejemput, akhlak pun tahap low lagi tapi nak berdakwah.. tapi sebab merasakan diri yang hina disisi Allah ini diciptakan sebagai khalifah jadi ana teruskan juga...

hari2 macam biasa sebok dengan kelas dan 'roomwork' yang agak tergendala.. tapi syukur alhamdulillah ada ruang masa untuk beristirehat dan roomate ana yang sangat kelakar dan ceria.. bak kate org sempoi la mereka ni..

macam biasa, banyak orang banyak ragam kan.. jadi pelbagai karenah orang yg ana dah jumpa..haha unik dan istimewa.. sebab itulah kita ni manusia.. diciptakan dengan pelbagai rupa dan sifat...

 berbalik kepada diri ana, ana memang tak suka buat group, jumpa mana2 orang ikut je.. sebab kalau bergroup ni takut2 la orang kate kte i menyombong diri tapi hakikatnya bagi ana kalau ada group maknaya itu adalah kawan susah dan senang kita.. bukannya bererti ada group kita tak bergaul dgn orang kan?

itu je kot pasal hidup ana.. nak tulis banyak2 pun banyak sangat..haha




ini pic bersama mentor Miss Nurul Hanim yang telah pun berpindah ke K.MARA Seremban.....


inilah rakan2 sekelas yang banyak ragam dan karenah..hahah


ni wajah2 muslimat penyeri kelas T02 :)))


ni time jamuan raye.. tanpa mentor.. jadi kamilah yg menghabiskan makanan mentor..haha
bittaufiq wannajah.. wassalam...


October 3, 2011

bagaimana aku hadapi ujian





"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berDoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran."(Surah Al-Baqarah 2: Ayat ke 186)

"Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk Neraka Jahanam dalam keadaan hina." (Surah Al-Mukmin/Ghafir 40: Ayat ke 60)

October 1, 2011

hargai diri walau sehalus pasir


Tatkala duduk bersembang. Terkedu mendengar kata seorang kenalan.

 “Saya nak jadi diri saya sendiri. Tak mahu hipokrit” 
“Saya memang macam ni, saya malas la nak pergi mengaji, saya malas la nak pi surau dengar tazkirah, saya malas la nak pi bersenam, tido lagi bagus. Saya bukan fames macam awak. Orang suka kawan dengan awak. Saya ni biase je. Tak cantik pun…”
 Pemikiran manusia kini. Merasakan diri hina sesama manusia. Lebih pentingkan pandangan orang pada diri kita tapi tidak melihat nikmat kurniaan Illahi yang cukup besar. Tambahan pula cukup mata, kaki, mulut, telinga..

S U R A H   A L - H A J J

22:46. maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada. 
Tidakkah mereka fikir, pada pandangan siapa yang lebih penting? Pada pandangan Tuhan Yang Maha Esa ataupun pada pandangan hambaNya yang cukup hina.. maka sebagai remaja yang budiman, tidak kisahlah kita ni cantik atau buruk, keluarlah dari dunia kegelapan, pandanglah langit cerah, ucapkanlah Subhanallah. Betapa besar nikmat kurniaan Illahi yang menjadikan kita di dunia ini. Yang memberikan kita peluang untuk hidup yang menjadikan kita Khalifah untuk menyampaikan yang makruf dan menghalangi yang munkar….

Jangan risau akan kekurangan diri. Kerana setiap manusia itu Allah timpakan dengan satu masalah. Sedang Rasulullah shalallahu alaihi wassalam, kekasih Allah, juga ditimpakan pada baginda dugaan yang cukup berat. Inikan pula kita.. hamba yang hina, tiap detik pasti ada saja khilaf yang kita lakukan..

Surah Al-Baqarah

 2:286. Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo`a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir".


Minda positif, yakni menjadikan dunia lebih indah.

 Senyum dan pandang pada dunia. Jangan kata pada diri “memang ini sifat aku. Aku tak boleh nak berubah” padahal lupakah kita pada firman Nya

S U R A H   A R - R A ' D U


13:11. Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia.


 Sentiasalah bersyukur atas segala nikmat yang diberikan. Hati yang kosong sering ditiupkan dengan rasa sunyi dan perlukan kasih sayang. Dan tatkala itulah syaitan laknatullah akan membisikkan hasutan kejahatnnya kedalam dada manusia. Lalu akan terjerumus dalam kemaksiatan…



Surah Al-Maidah

 5:20. Dan (ingatlah), ketika Musa berkata kepada kaumnya: "Hai kaumku, ingatlah nikmat Allah atasmu ketika Dia mengangkat nabi-nabi di antaramu, dan dijadikan-Nya kamu orang-orang merdeka, dan diberikan-Nya kepadamu apa yang belum pernah diberikan-Nya kepada seorang pun di antara umat-umat yang lain".
Diri ini juga mungkin tidak layak untuk menasihati tetapi sekadar ingin berkongsi..

Jazakallah…

September 27, 2011

take a break

Mimpi-Mimpi Rasulullah S.A.W. Daripada Abdul Rahman Bin Samurah r.a. berkata, Nabi Muhammad .a.w. bersabda: Sesunguhnya aku telah mengalami mimpi yang MENAKJUBKAN pada malam kelmarin....


• Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatangi malaikatul maut untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang disebabkan KETAATAN KEPADA KEDUA IBU-BAPANYA. • Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur, maka ia telah diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA.

• Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA kepada Allah.

• Aku melihat bagaimana umatku diseret oleh malaikatul azab, tetapi SOLATNYA telah melepaskannya dari seksaan itu.

• Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga dihalang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA memberi minum hingga ia merasa puas.

• Aku melihat umatku cuba untuk mendakati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpul-kumpul, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUBNYA sambil memimpinnya ke kumpulanku seraya duduk di sebelahku.

• Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadaan gelap gelita, di hadapannya gelap, di belakangnya gelap, di bawahnya gelap sedangkan dia sendiri dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang benderang.

• Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah SILATURRAHIMNYA lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicaralah mereka dengannya.

• Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA lalu menabiri muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut. • Aku melihat umatku sedang diseret oleh malaikatul zabaniah ke merata tempat, maka datanglah pahala AMAR MA'RUF NAHI MUNGKARNYA seraya menyelamatkan dia dari cengkaman tersebut dan diserahkan kepada malaikat rahmat.

• Aku melihat juga umatku sedang merangkak-rangkak, di antaranya dengan Tuhan dipasangkan hijab, maka menjelmalah BUDI DAN AKHLAKNYA memimpinnya sehingga terbuka hijab tersebut dan masuklah dia bertemu dengan Tuhannya.

• Aku melihat umatku didatangi buku catatan daripada sebelah kiri, tiba-tiba datanglah pahala TAKUTNYA KEPADA ALLAH lalu menukarnya ke sebelah tangan kanan.

• Aku melihat seorang umatku terangkat timbangannya, maka menjelmalah ANAK-ANAKNYA YANG MATI KECIL lalu menekan timbangan hingga menjadi berat.

• Aku melihat umatku sedang berada di tepi neraka jahannam, tiba-tiba muncullah PERASAAN GERUNNYA TERHADAP SEKSAAN ALLAH lalu membawa dia jauh dari tempat itu.

• Aku melihat umatku terjerumus ke lembah neraka, lalu datanglah AIR MATANYA YANG PERNAH MENGALIR KERANA TAKUT KEPADA ALLAH, menyelamatkannya.

• Aku juga melihat umatku sedang meniti titian sirat dalam keadaan tubuhnya terketar-ketar seperti bergoncangnya dedaun yang ditiup angin, maka datanglah pahala BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH lalu mententeramkannya melalui titian tersebut sehingga ke penghujungnya.

• Aku melihat umatku sedang meniti titian sirat dalam keadaan merangkak dan meniarap lalu datanglah SOLATNYA merayu kepadaku dan akupun memimpin tangannya dan mengajaknya berdiri serta berjalan hingga ke hujungnya.

• Aku melihat umatku sudah hampir tiba di pintu syurga tetapi tiba-tiba pintu syurga tertutup, di waktu itu mucullah PENYAKSIANNYA BAHAWA TIADA TUHAN YANG BERHAK DISEMBAH MELAINKAN ALLAH membukakan kembali pintu itu dan diapun memasukinya.

• Aku melihat ramai orang sedang meggunting lidah mereka, aku bertanya kepada Jibril siapa mereka? Jawab Jibril, itulah orang-orang yang suka membawa mulut kesana sini. Aku juga melihat orang yang digantung lidah mereka. Aku bertanya kepada Jibril siapa pula mereka? Jawab Jibril itulah pembalasan orang yang suka menabur fitnah kepada orang-orang yang beriman tanpa bukti.

wallahu'alam

August 12, 2011

June 20, 2011

Akal Senipis Rambutnya

Jangankan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalam syurga?
Namun adam tetap rindukan hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
Didiklah mereka dengan panduan darinya.
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan dunia.

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman...
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya...
Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab...
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..
Ia bukan diskriminasi Allah... sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah...

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya...
Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan...
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus...
Bahkan akan semakin membengkok...
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya...

Bila wanita menjadi derhaka... pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara....
Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata...
Tapi binalah kepimpinan...
Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya...
Jinakkan diri kepada allah...
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu...
Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra'
Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali karamallahuwajhah

off dosa.. Rejab is waiting for the good deeds..

Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:

“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.

Barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan Rajab mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa tiga hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH akan menyelamatkannya dari bahaya dunia, seksa akhirat, dari terkena penyakit gila, penyakit putih-putih di kulit badan yang menyebabkan sangat gatal dan diselamatkan dari fitnahnya syaitan dan dajjal.

Barangsiapa berpuasa tujuh hari dalam bulan Rajab, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam.

Barangsiapa berpuasa lapan hari dalam bulan Rajab, maka dibukakan lapan pintu syurga baginya.

Barangsiapa yang berpuasa lima hari dalam bulan Rajab, permintaannya akan dikabulkan oleh ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa lima belas hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barangsiapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH akan menambahkan pahalanya.” Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?” Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rajab.”

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita: “Ketika kami berjalan bersam-sama Nabi SAW melalui sebuah kubur, lalu Nabi berhenti dan Baginda menangis dengan amat sedih, kemudian baginda berdoa kepada ALLAH SWT. Lalu saya bertanya Rasulullah SAW: “Ya Rasulullah SAW, mengapakan anda menangis?” Lalu Rasulullah SAW bersabda: “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kubur mereka, dan saya berdoa kepada ALLAH, lalu ALLAH meringankan seksa ke atas mereka.”

Sabda Rasulullah SAW lagi: “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari saja dalam bulan Rajab, dan mereka tidak tidur semalam sahaja di bulan Rajab nescaya mereka tidak akan diseksa dalam kubur.” Tsauban bertanya: “Ya Rasulullah SAW, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rajab sudah boleh mengelakkan dari seksa kubur?” Sabda Rasulullah SAW: “Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rajab dengan niat kerana ALLAH, kecuali ALLAH mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun.”

Sabda Rasulullah SAW: “Sesungguhnya Rajab adalah bulan ALLAH, Sya’ban adalah bulan aku (Rasulullah SAW) dan bulan Ramadhan adalah bulan umatku.” “Semua manusia akan berada dalam keadaan lapar pada hari kiamat, kecuali para nabi, keluarga nabi dan orang-orang yang berpuasa pada bulan Rajab, Sya’ban dan bulan Ramadhan. Maka sesungguhnya mereka kenyang serta tidak ada rasa lapar dan haus bagi mereka.”

KELEBIHAN BULAN REJAB


Beberapa hadis lagi Rasulullah saw menunjukkan kelebihan bulan rejab:

1. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.

2. Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.

3. Kemuliaan Rejab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya, dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.

4. Puasa sehari dalam bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

5. Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangnya ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

6. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripadanya 7 pintu neraka.

7. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah dalam syurga.

8. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan ialah seperti kelebihan Al-Quran ke atas semua kalam (perkataan).

9. Puasa sehari dalam bulan Rejab seumpama puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari syurga.

10. Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada-Nya. Puasa dalam bulan Rejab, wajib bagi yang berpuasa itu: a. Diampunkan dosa-dosanya yang lalu. b. Dipelihara Allah umurnya yang tinggal. c. Terlepas daripada dahaga di akhirat.

11. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan pada akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.

12. Siapa bersedekah dalam bulan Rejab, seperti bersedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya pada setiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjah, dihapus seribu kejahatan.

May 12, 2011

Riak.baik jadi buruk.

Alkisah mengenai seorang pelajar di sebuah sekolah di SMK Seri Mesra.. Farlina namanya.. wah biasalah kan.. pelajar popular, cantik pula tuh ditambah pula sangat aktif dalam koko dan aktif dalam perdebatan, syarahan dan berpantun serta salah seorang pelajar cemerlang dan harapan di sekolah tersebut..

ha gini mulanya..
Lina la nama komersialnya.. setiap kali exam je. Mesti score dan menjadi kebanggaan dalam kalangan pelajar dan guru.. pernah pula dinobatkan sebagai pelajar cemerlang dalam tingkatan.. maka semakin bertambahlah bisikan2 iblis laknatullah ni nak hembus rasa bangga dan riak pada si Lina ni.. Lina ni pula pelajar aliran agama jadi kiranya dia ambil 9 subjek la dalam PMR. Dia dihormati di sekolah tu.. maka dia rasa diri dia ni baik la.. alim gitu.

Dalam kesibukannya mewakili sekolah dalam perdebatan dan pantun dan juga wakil Nilam peringkat kebangsaan, pelajarannya kian terabai la juga tapi masih score gak.. hebat la budak ni. Ketika mempersembahkan debatnya di hadapan rakan2 sekolah.. wah mulalah timbul rasa riak dalam dirinya kerana kehebatan suaranya dan pujian dari guru2… die memang pandai bab berkata-kata neh.. selalu la hidung tinggi. Bangga sangat dengan diri dia.. dia pernah juga la rasa diri ni hebat tak layak nak berkawan dengan budak2 kelas belakang neh..

Maka saat ditunggunya pun tiba..

PMR

Wah gementarlah dia ni.. malam sebelum exam dia tidur dan tengok tv jer.. ha rasa pandai la tu.. kemudian, hari demi hari tiba pula kertas sains.. kebetulan kertas sains susah sangat.. balik rumah je menangis.. putus harapan la nak dapat A.. Bahasa arab pula dia nangis sebelum amik paper gementar sangat. Yela, belajar sikit2 je tapi amik peperiksaan besar.. maka itulah paper last yang diambil.. balik rumah terus diamm…..

Hari berganti hari tibalah keputusan PMR, alhamdulillah die dapat 9A.. wah bersorak sorai la die.. kawan2 yang tak dapat straight A tu die buat tak endah je.. yela, asyik pikir pasal diri sendiri je kan… die rasa diri die hebat.. kawan2 yang lain tu xsetanding dengannya.. pandai la dia bagi nasihat kat kawan2 jangan bersedih padahal dalam hati dia kutuk2 kawan dia tu… die tak pernah pandang ke orang di bawahnya,,, yang dilihatnya orang di atas.. ha yang hebat je..

Kemudian dapat la tawaran ke sebuah sekolah agama.. SMA la.. die taknak masuk sebenarnya sekolah agama ni.. yela,, tak reti nak bergaul kan… tapi dipaksa pula oleh ibu bapanya jadi nak tak nak kena la juga kan.. maka kempunanlah harapan die nak pergi SBP.. terpaksalah dia tengok je surat tawaran ke SBP tu.. sedih sangat.. menangis2 dia.,, ha.. manusia kan.. tak tahu mana yang baik untuk diri sendiri…

Perjalanan hidup die kat SMA tu sangat teruk.. dahla takde kawan.. tak boleh sesuaikan diri. Kawan2 pun macam tak suka jer kat dia ni,.. kali pertama hidup di asrama.. hari-hari dia nangis. Tapi dia tak bagitau la kat ibubapa dia.. bila dia tengok je orang laen buat solat sunat,, dia pun ikut.. yela, nak gak orang tengok die nie baik.. wat solat sunat je. Timbul rasa bangga diri.. rasa diri baik.. hemm memang ramai gak la yang rasa die ni alim.. ade gak yang kirenye anggap die sebagai idola.. maka semakin bertambahla amalan die.. tapi suatu hari dia sedar, tak baik nak riak2..maka dia pun mula la nak ikhlas dalam beribadat…

kat SMA ni ada kelas agama boleh la belajar mengaji lebih advance tapi dia taknak ikot.. macam2 la alasan.. takde al-Quran yang sesuai la.. xde masa la.. takut pelajaran terabai la.. ha, tu bisikan syaitan laknatullah je.. die ni terpedaya gak.. walaupun ada la gak sekelumit perasaan di hati dia ni nak pergi kelas tu.. ada je benda yang menghalang.. perempuan kan.. datang bulan la.. sakit perut.. haish.. gitu2 la..

Eh, terlupa pula pada hari pertama dia introduce diri kan rakan2 di sekolahnya.. dengan bangga memberitahu pencapaian di sekolah lamanya dulu.. kawan2 pun ada la yang macam tak ske..
“ baru masuk nak berlagak pula, ingat hebat sangat la tu..”.. dia tak sedar la pada mulanya.. semua macam tak tegur dan bersembang dengannya.. ha, bertambah tension la dia.. apelagi kan.. bila time exam je, die nervous sampai lupa segala benda.. MASALAH paling besar kat dia ni ialah dia mudah rasa bangga.. mungkin dah terbiasa dari dulu kan.. result pun teruk la.. ada la dalam 5A je.. ha, mulalah salahkan cikgu la.. dan segala benda yang ada…

kemudian,,,, bila dah pakai tudung labuh tu,, dia nak la tunjuk dia ni budak sekolah agama.. budak baik.. dalam hati dia.. “ha, baik aku terus je pakai tudung labuh. Taknakla hipokrit an, kat sekolah pakai tapi kat luar tak pakai..”

tapi setiap amalan baik yang kita nak buat pasti ada cabarannya.. iblis ni bisik2 la dalam hati dia.. ha macam2.. sampailah setiap kali dia pakai tudung labuh je masa kat luar.. dalam hati dia pasti rasa perasaan bangga. Raa diri ni alim.. buat2 la muka alimnya.. tutup sangat la aurat tu tapi tak ikhlas LILLAHITA’ALA.. dia pakai sebab dia budak sekolah agama. Bukan sebab dia nak pakai….

hermmm.. Die ada la kakak dalam 2 orang gitu.. asyik la ceramah dan perli2 diorang ni tak tutup aurat.. ah, makin menyampahlah kakak2 dia ni.. ….. Maka hari semakin berlalu, dan tahun berganti tahun… dia pun..