March 28, 2012

true confession during class in KMKN :D -part 1

yeppppyyy.. dah habis final dan dah kembali ke rumah setelah dua bulan tak balik.. so no big change. still the same.. the arrangement and the works i need to do..ahha housework la... oke, now when we talk about final.thats mean i'd already ended my study at Kolej MARA Kuala Nerang... lots of thanks to my lecturers, Bio, Chem, Maths, Agama, ICT, SCT, PJ and BI...

hehe bile cakap pasal Chemistry je.. sume budak2 sains akan kecut perut,,,alamak sume dah study ke bab ni.. cikgu Shahirah masuk x hari ni,,, weh arini belajar tajuk ape??? ade homework x??....inila yang selalu membelenggu kiteorang..ntahla kenapa.. kami semua gerun..hehe cikgu kalau bace jangan marah lak.. actually kami memang minat Chem.. suke sangat cikgu ajar..ha, kalau ade sape2 yang belajar dengan Cikgu Shahirah..kompem paham punyerr...cikgu ajar details dan walaupun garang,, tapi ilmu yang diberi tu xdapat la kami nak bayar.. heheh

pasal saye waktu kelas Chem.. frankly, you can feel the butterflies in my stomach especially during tutor clas.hahaha kalau cikgu tanye.. ha berterabur jawapan xpun terkaku xleh jawab.. kadang2 bukan xtau tapi sebab butterflies is flying in my stomach..dan sangat laju menyebabkan saye kaku dan terdiam...hohoho maaf cikgu beribu maaf... saye suke sangat Chem.. seriesly xtipu... pernah jugak terfikir nak amik pure Chem.. tapi hehe xde dalam course unikl... :D

hi.. yeppy.. this is my classmates T02
oke2..xpe2... so berbalik lagi waktu kelas tutor chem... one of my classmate will say.. "semua da ready ke.. dah siap semua perang, senjata,, kita nak pi berperang ni.."ahhaha bayangkan... nak masuk class tutor chem kami semua bersedia cam nak pi perang, sume study before masuk kelas.. ha sume dok rapat2.. kalau de sorang xleh jawab... yang dok dekat2 akan cover kan..ahaha pengalaman yang amat manis :D hi2 sorry lagi sekali cikgu..ha, saje nak menunjukkan kesungguhan kiteorang nak memenangi hati cikgu.. *wlpun jarang berjaya



so the brown tudung is teacher Husaini..hehe this is during lab
so now, time Bio plak.. haha hari2 kena perli...hehe then me,,, ske menggunakan ayat2 yang salah time jawab..klaka gle.. contohnye.. "organism ini xkan dimusnahkan.." weh, xsgke bleh sebut ayat ni.. satu klas gelak..haha sepatutnya organism ini xkan kena effect ke ape ke..kirenye kena lebih scientific la..ahha lawak la.. tapi thanks a lotssss teacher Husaini.. teacher ajar ape.. senang je nak faham.. walaupun saye pernah tdo tyme kelas.hehe ngantuk bukan boring :D
tak taula kenape i'm totally hyper up during tutor Bio.. haha tutor siap kot..dengan essay2 nye skali. rajin la plak..kiki anyway tyme lecture bio.. rase gembira..xtau kenape.hahaha so to teacher Husaini,,,, we SPT students really adore you and we beg for your "keberkatan ilmu" to us..



what's about cinema?

Bismillahhirrohmanirrahim...

ha assalamualaikum kawan2..ahhahaha sebelum bace tengok ceramah ustaz Azhar Idrus dulu...

video


semua orang suke pergi tengok wayang kan.. betul x? especially remaja..btol x?

ha dulu ana pun teringin nak pi sangat2.. haha tapi sampai sekarang tak pernah masuk pun panggung wayang.. so ana tanya baba ana..kenape xleh masuk?bukan nak buat ape2 pun.. nak tengok cite je.. cite kartun plak tu kan... so baba ana kate, "kat dalam panggung wayang tu kan.. orang2 dok buat maksiat, pegang sane, pegang sini.. duduk lelaki perempuan same2..dekat2..ha date2.. jadi tempat tu jadi haram bagi kita.. walaupun nak pi tengok crite yang tak haram pun kan..tapi lain la.. kalau panggung wayang tu diasingkan lelaki dan perempuan dan cerita yang ditayangkan tak haram..." so ana kate la.. ana nampak je orang tudung labuh ni masuk panggung wayang.. asal boleh.. pastu baba ana jawab.. ha, tu tak blaje agama habis la tu...hihi

hemm ana masih tak puas hati.. sebab setiap kali keluar dengan kawan2 ana kan.. ha ana la yang selalunya duk sorang2 kat shopping complex tunggu diorang habis tengok crite.. so ada kawan ana pujuk ana masuk jugak.. ha ana pun kate, "kalau masuk, aku bukan je masuk tempat haram, tapi bertambah dosa sebab baba aku xbagi masuk.. ha langgar perintah ayah tu kan berdosa besar..kan..?" pastu diorang tanye lagi.. "kenape tak boleh masuk panggung wayang?" so ana pun jawab.. "okay gini, bayangkan korang masuk kelab malam..tempat orang duk minum arak, menari..pergaulan bebas..tapi korang nak pi minum air, xkesah la mineral water ke.. fresh oren ke.. tapi disebabkan kat tempat tu manusia2 buat maksiat.. maka haramlah tempat itu untuk kita.. so, samelah macam panggung wayang ni..kan?" ha, diorang senyum je tapi still pi tengok la...xpela,, at least we try to tell them kan.. :D

kecelaruan tentang panggung wayang ni bertambah-tambah sebenarnye mase ana f3 la.. ha tyme tu.. ana dapat straight a's..alhamdulillah.. teacher kteorang janji nak blanje tengok wayang spe dpt straight a's... jadinya ana pun kompem2 la nak pi tengok kan.. siap pujuk baba lagi.. tapi baba ana xbenarkan jugak.. so ana dengan pasrahnye tak pi.. so ana tetapkan pegangan..no wayang2!!!. tapi syukur jugak sebab ada kawan ana ni pun menyokong pegangan ana... kami la dok pi jalan berdua.. ha tyme ni la iman ana dok goyah2..haha kaki nak pi tapi hati tak sanggup.. semua dok pujuk2 ana tapi antara cikgu dan bapa.. maka bapa la kita dahulukan... alhamdulillah..... 

but the fact is, we knew nowadays especially teenagers they cannot accept this.. but this is the truth..

maaf andai salah bicara,,,

wallahualam...



March 27, 2012

nasi ambeng dan pasar pagi!

orang tua. hormati mereka :D

okay now.. so cuti2 ni ana nak crite sket la.. haritu ana teman mama pergi pasar pagi.. so, singgah sekali sarapan kat warung ni kat hulu langat.. so kite start dulu dengan warung ni... yup kat Selangor ni dah termaktub la ramai golongan jawa.. ha.. makanan jawa sedap2 ana suke sangat kalau diorang yang masak. tambah lagi ni ha.. nasi ambeng namenye..dulu masa kat maahad ada sorang kawan ana dok banting..ha, kteorang memang tempah nasi ambeng ni la. skali makan share 4-6 orang..fuhhh..kenyang..hehhe try la kalau nak..kt tmpat ana ni, Hulu Langat r destinasi kteorang..hemmm,,, layanan pun mesra makanan pun sodap..memang kenyang sangat2.. tq pakcik. hi2..


so ana pun kemudiannye teman la mama ana pergi beli barang dapur ha.. ikan, sayur.. pastu singgah kat satu tempat jual ikan nih.. ha dengar la beberapa orang makcik2 neh dok sembang ha.. amboiii nak kate ngumpat tak kot tapi kirenye "news" la..hahah best dengar diorang borak.. pasal si dia tu la,, si dia ni la... ha menggamit kenangan kan.. cuba bayangkan kalau suatu hari nanti dah takde dah pasar2 macam ni.. yang ade ha supermarket je. sume beli kat situ..haish tak meriah la kan.. so kedatangan makcik2 tu buatkan pagi yang tenang tu kecoh seketika,,,inilah ukhuwah rakyat kita kan.. bila bertemu bertegur sapa.. :D like it...

*jom makan makanan jawa dan salam ukhuwah!

March 26, 2012

hi :) mummy boleh x?

what have i done and what did u do? it doesn't matter what is it but the truth is how are you going to face it.

yeeppppyyy... ramai sangat remaja nak nikah awal kan.. kenape???? certain parents would say, "so why wait, go on with it.." while other parents... "haish tak payahla.. blajaq pun xhabis lagi, diri sendiri pun orang tanggung gatai sangat pasaipa nak kawen2 neh.. dah pi blajaq tuh.."

haish... macam2 kan.. so alkisahnya disini ialah pernikahan la senang cite..

kisah ni ana rasa nak kembangkan sket sebab kecoh gak kan.. kat fesbok lagilah.. so bagi ana, pernikahan itu indah.. lagi indah bernikah dengan keberkatan kedua ibu bapa dan juga redha Illahi.. so, tak semua orang mampu kan.. lagi2 la student, mane nak dikejarnye kuliah, mane nak dikejarnye rumah tangge dan tanggungjawab sebagai seorang zaujah.. besar tu tanggungjawab.. so bagi ana, nikah is not just about nikah.. ianya adalah tanggungjawab sesama pasangan untuk membentuk sebuah perhubungan malah keluarga yang harmoni.. bukan mudah, ya memang bukan mudah, ana pun ada baca dari blog2 yang lain tapi sebenarnya lebih banyak bunga dari durinya...

mungkin seperti sahabat2 ana yang lain, dah ade pasangan masing2 kan,, asyik mesej, call, jumpa, date, saling sayang menyayang,,, bagi pendapat seorang anak kecil yg masih mentah seperti ana,, ana rasa nikah khitbah atau nikah gantung itu sangat sesuai bagi kita yang tengah belajar.. sebab ape?
let see, mesej, date, sayang2... itu semua dengan si dia yang belum halal untuk kita, tapi bila dah nikah khitbah/gantung, nak mesej ke, call ke, date ke.. ha suka hatilah.. DIA MILIKMU YANG HALAL .. so taklah mendatangkan maksiat dan dosa kan.. tapi yang tak kahwin2.. date dan bertunang bertahun2 tapi ble mesej atau dok post kat fesbok.. gne panggilan mummy la papa lah.. hahhaha.. lawak la..


kirenye kalau dah bernikah segalanya halal bagi anda.. malah kalau selalu call dan bersayang2 sekalipun, bukan je elak maksiat dan dosa malah mendapat keberkatan.. tak gitu...???


lagi pula, bagi nikah khitbah ni, si isteri belum ada hak nafkah lagi.. masih bawah tanggungan ibu bapa.. tapi dengan syarat suami isteri ini tidak tinggal bersama... kalau tinggal bersama, maka putuslah nama nikah khitbah ni... jadilah nikah biase je.. maka hak nafkah perlu diberi kepada isteri... hehe ade gak ana dengar dari sahabat2 yang lain dan bernikah.. alhamdulillah..

hehe so ini adalah galakan untuk mereka2 yang dok bercouple takpun dah ade calon...ha boleh pandang2, nak pegang2 tak boleh! :))))

hi,,,, itu je.. ana pun xde banyak sangat ilmu pun.. sekadar menulis!

jazakallah

p/s: tahniah kepada mereka yang dah bernikah.. moga Allah sentiasa memberkatimu... :D





CAT. she's also a mum.

its been a long time.. yuppp

ehehe nak kate sebok,,, Rasulullah lagi sebok kan.. dalam masa yang sama memimpin umat, baginda juga memimpin negara.. ... mungkin la kesibukan dengan kerja kolej kan..


so jari dah gatal nak tulis.. pasal ape2???? tentang KUCING.. yuppp tentang kucing..

pernah tak tengok kucing didik anak2 die.. jilat anak2 die... susukan.. pastu kalau anak die hilang,, maunye die mngiau sepanjang hari.. mesti pernah kan? itu kucing.... binatang plak tuh.. cer tengok kiter neh.. anak yang ade pun bleh hilang, sebok dok shopping anak entah kemana.. anak dalam perut pun dibuang.. astaghfirullah...

so, kat bilik ana.. ada seekor ibu kucing nama die mok.. alkisahnye dulu ade mok, tam ngan ren.. kirenye dorang ni adek bradik la.. tapi nak dijadikan cerita,  mok je yg survive yang laen dibuang dek orang kolej..hehe (sbnarnya xbleh bela pun kucing)

so mok..ha(yg tengah posing kat sebelah ni) a cute female mom.. beranakkan 3 ekor kucing(fasa pertama) namanya bam, tam, dengan kung.. so, ana mula2 rimas gak.. yala,, bayangkan tengah dok solat dorang dok kacau telekung, tarik2.. abis dah keluar benang2 telekung,,, xpun berak, kencing dalam bilik.. mula2 hati ni panas gak la.. comel tu comel tapi ble dorang dah buat gitu...ha nak kene ni.. tapi kemudian ana terfikir.. tiap kali dorang ni kencing, berak.. ana bersihkan tempat tu and siap mop lagi lantai.. ha... lagi bertambah bersih la kan.. so kirenye dorang ni bukan je menguji kesabaran tapi menguji kerajinan gak..hahha


ha inilah bam.... tido je...
suatu hari ni.. bam kacau ana tengah solat pastu kan.. ana dah habis solat ana bebel la kat bam.. kemudian.. mok serta merta tyme tu jugak marah anak die.. wah... macam faham je kan.. they look like talking tu each other... so ana bayangkan dorang cakap " bam, nape kacau akak ni solat.. tak baik kan.. dah pergi main jauh2.."... bam lak balas.. "ala mummy ni.. bam nak main je.. yela bam pergi." aahahaah.. sangat sweet,,,


anaknye sorang lagi tu tam namenye.. gelap sangat2...hha tapi tiulah yang paling baek dan manje.. tiap2 malam.. ana tengah nak tido.. tibe2 je die datang tdo sebelah kepala ana.. sweet kan.. wah rindu mereka sangat2!!!...  ha yang hitam ni la tam...

so one evening.. agak redup udaranya,,,, ana keluar dari bilik nak ke ds.. pastu ana nampak mok tengah ajar anak die panjat pokok.. percaya x? ana terkejut gak... selagi anak die xbleh... die mengiau je.. sampai la anak die bleh panjat sket2.. wah anak die yang lain tengok..ahah kirenye die macam cakap cenggini.. " ha cepat panjat pokok tu.. guna la skill sebagai kucing.. ha yang lain tengok die buat camne.. pastu ikut yer.."..ahahha she's brilliant.. kadang2 tu, die akan tangkap cicak, tikus katak.. pastu bawak masuk bilik ana!!ahhhhharghhhh!!! memang kami satu bilik akan menjerit ah.. pastu semua lari.. haha sebab binatang tu hidup lagi.. ha untuk ape die bawak??? sebab.. die nak ajar anak die cara nak makan and care nak tangkap binatang2 tuh.. kirenye kalau kiteorang xde.. bleh la dorang survive hidup kan... tiap mase die jilat anak2 die.. kalau kiteorang marah anak die.. die akan perhati je... cam relakan...ahha bagus..



 ini bapak kucing... die la suami kepada mok merangkap ayah kepada bam, tam, rus... ske pancut dalam bilik.. so kteorang xkasi die masuk..hehehe panggil bapak je...





ha yang ni lah kung,, die lebih kurang bam tapi kurus dan cengkung.. jadi panggil kung la..heheh  
so inilah seorang ibu... walaupun sekadar seekor kucing tapi kehebatan die menjaga anak2 die dengan ketiadaan suami di sisi menunjukkan kita sebagai wanita juga haruslah yakin dan berani menempuh dunia luar walaupun ketiadaan insan bernama lelaki disisi..dan tengok la cara die ajar anak die.. jilat anak die ble diorang buang air.. pastu ajar anak2 die.. kadang2 tu ana tengok die penat sangat tapi dia gagahkan jugak layan anak2 die.. so i'm proud of u mok.. so women, as a human... we should be a great mum.. to our children to the next generation...

wallahualam...