March 28, 2012

what's about cinema?

Bismillahhirrohmanirrahim...

ha assalamualaikum kawan2..ahhahaha sebelum bace tengok ceramah ustaz Azhar Idrus dulu...

video


semua orang suke pergi tengok wayang kan.. betul x? especially remaja..btol x?

ha dulu ana pun teringin nak pi sangat2.. haha tapi sampai sekarang tak pernah masuk pun panggung wayang.. so ana tanya baba ana..kenape xleh masuk?bukan nak buat ape2 pun.. nak tengok cite je.. cite kartun plak tu kan... so baba ana kate, "kat dalam panggung wayang tu kan.. orang2 dok buat maksiat, pegang sane, pegang sini.. duduk lelaki perempuan same2..dekat2..ha date2.. jadi tempat tu jadi haram bagi kita.. walaupun nak pi tengok crite yang tak haram pun kan..tapi lain la.. kalau panggung wayang tu diasingkan lelaki dan perempuan dan cerita yang ditayangkan tak haram..." so ana kate la.. ana nampak je orang tudung labuh ni masuk panggung wayang.. asal boleh.. pastu baba ana jawab.. ha, tu tak blaje agama habis la tu...hihi

hemm ana masih tak puas hati.. sebab setiap kali keluar dengan kawan2 ana kan.. ha ana la yang selalunya duk sorang2 kat shopping complex tunggu diorang habis tengok crite.. so ada kawan ana pujuk ana masuk jugak.. ha ana pun kate, "kalau masuk, aku bukan je masuk tempat haram, tapi bertambah dosa sebab baba aku xbagi masuk.. ha langgar perintah ayah tu kan berdosa besar..kan..?" pastu diorang tanye lagi.. "kenape tak boleh masuk panggung wayang?" so ana pun jawab.. "okay gini, bayangkan korang masuk kelab malam..tempat orang duk minum arak, menari..pergaulan bebas..tapi korang nak pi minum air, xkesah la mineral water ke.. fresh oren ke.. tapi disebabkan kat tempat tu manusia2 buat maksiat.. maka haramlah tempat itu untuk kita.. so, samelah macam panggung wayang ni..kan?" ha, diorang senyum je tapi still pi tengok la...xpela,, at least we try to tell them kan.. :D

kecelaruan tentang panggung wayang ni bertambah-tambah sebenarnye mase ana f3 la.. ha tyme tu.. ana dapat straight a's..alhamdulillah.. teacher kteorang janji nak blanje tengok wayang spe dpt straight a's... jadinya ana pun kompem2 la nak pi tengok kan.. siap pujuk baba lagi.. tapi baba ana xbenarkan jugak.. so ana dengan pasrahnye tak pi.. so ana tetapkan pegangan..no wayang2!!!. tapi syukur jugak sebab ada kawan ana ni pun menyokong pegangan ana... kami la dok pi jalan berdua.. ha tyme ni la iman ana dok goyah2..haha kaki nak pi tapi hati tak sanggup.. semua dok pujuk2 ana tapi antara cikgu dan bapa.. maka bapa la kita dahulukan... alhamdulillah..... 

but the fact is, we knew nowadays especially teenagers they cannot accept this.. but this is the truth..

maaf andai salah bicara,,,

wallahualam...



No comments:

Post a Comment